Desperat kamp mot nedsmelting

Foto: REUTERS TV/ HO (Reuters)

Frykten for en kjernefysisk nedsmelting på det jordskjelvrammede atomkraftverket i Fukushima er ikke over.

14.03.11 23:31

SISTE: TEPCO opplyser klokken 03.00 japansk tid, at trykket inne i reaktor 2 sin trykkbeholder har sunket, og at sjøvann skal ha blitt pumpet inn, ifølge Kyodo News.

Situasjonen på det jordskjelvrammede Fukushima Daiichi-kraftverket er mandag kveld fortsatt alvorlig og uavklart. Pumpingen av sjøvann inn i reaktor nummer 2 stanset da pumpeaggregatet gikk tom for drivstoff. Det førte til at vannivået inne i reaktoren sank, og i to og en halv time lå brenselsstavene ubeskyttet. Norske eksperter sier det nå pågår et desperat arbeid for å kjøle ned overopphetede reaktor og unngå nedsmelting.

- Situasjonen er fortsatt veldig uavklart. Vi vet ikke hvilken effekt det har hatt at brenselsstavene ble liggende ubeskyttet så lenge. Vi kan bare anta at det førte til et mindre utslipp inne i reaktoren, sier Ole Reistad ved Statens strålevern til Nettavisen.

Det internasjonale atomenergibyrået meldte ved 18-tiden norsk tid at de ikke har noen indikasjoner på at det har vært en nedsmelting, rapporterer AFP.

Slipper ut radioaktiv damp
TEPCO, selskapet som driver det jordskjelvrammede atomkraftverket, sier de nå vurderer å lage et hull i veggen på reaktorbygningen for å slippe ut hydrogen, melder Kyodo News. Man frykter at problemene på reaktor 2 skal føre til en hydrogeneksplosjon, slik det skjedde på atomkraftanleggets reaktor nummer 1 og 3. Der ble tak og vekker på bygningen blåst vekk.

Man har begynt å slippe ut radioaktiv damp fra beholderen på reaktor nummer 2, noe som ifølge det japanske strålevernet er helt nødvendig for at den ikke skal bli skadet.

Med bare en av fire operative vannpumper prioriterer TEPCO nå å sprøyte inn vann for å kjøle ned reaktor nummer 2, det til tross for at både reaktor 1 og 3 fortsatt trenger nedkjøling

Her har det allerede vært en nedsmelting i reaktorkjernen, ifølge Kyodo News.

- Ber om eksperthjelp fra IAEA
Japan har offisielt bedt det internasjonale atomenergibyrået IAEA om å sende et ekspertteam for å hjelpe landet med atomkrisen. Det sier sjefen for atomenergibyrået, Yukiya Amano, til AFP. De ber om at ekspertteamet ser på problemene i Fukushima-kraftverket så fort som mulig.

Også USA har blitt spurt om å bidra med ekspertise, og har allerede sendt et ekspertteam, inkludert to eksperter på kjøling.

Mandag kveld går IAEA ut og sier at det er lite sannsynlig at Fukushima skal ende opp som et nytt Tsjernobyl, og peker på at det er flere forskjeller, både på bygningsstrukturen, og på hvordan kraftverket er laget.

Pumpene stanset
Den siste meldingen like før klokka 15 norsk tid er at det nå igjen sprøytes sjøvann inn i reaktor 2 og at situasjonen er stabilisert. Tidligere i dag var situasjonen kritisk da pumpene stanset og brenselsstavene inne i reaktoren ble liggende ubeskyttet i 2,5 timer. Det førte til frykt for en kjernefysisk nedsmelting i reaktoren.

- Situasjonen er fortsatt veldig uavklart. Vi vet ikke hvilken effekt det har hatt at brenselsstavene ble liggende ubeskyttet så lenge. Vi kan bare anta at det førte til et mindre utslipp inne i reaktoren, sier Ole Reistad ved Statens strålevern til Nettavisen.

Brenselsstavene i anlegget ble liggende ubeskyttet da pumpen som pumper sjøvann inn stoppet fordi den gikk tom for drivstoff, melder Kyodo News.

Ifølge Reistad kan kapslingen rundt brenselsstavene være skadet, mens selve beskyttelsen som omgir hele reaktoren - en stålsylinder - skal være inntakt.

Mistet strømforsyningen
Strømbruddet etter jordskjelvet og tsunamien har skapt en alvorlig situasjon for atomkraftverket som ligger 240 kilometer fra Tokyo. Anlegget har fortsatt ikke ekstern strømforsyning eller dieselgeneratorer. De får strøm gjennom mobile aggregater. Innkapslingen skal være inntakt ved alle reaktorene på anlegget, melder Statens strålevern mandag ettermiddag.

Kjøleanlegget ved reaktor 2 sviktet kort tid etter at det skjedde en eksplosjon i reaktor 3 natt til mandag norsk tid. Tidligere har reaktor 1 blitt utsatt for en eksplosjon.

- Desperat siste forsøk
- Myndighetene i Japan har ikke kontroll på denne situasjon. De prøver nå desperat med dette siste forsøket med sjøvann. Det blir noen spennende timer nå, sier Bellonas Nils Bøhmer til Nettavisen.

Atomfysikeren peker på at situasjonen er mye verre når brenselstavene ligger helt eller delvis ubeskyttet.

- Hvis man må begynne å ventilere, kan vi få en tilsvarende hydrogeneksplosjon som vi hadde på reaktor 1 og 3, sier Bøhmer.

Han bekrefter at det er mulighet for nedsmelting.

- Spørsmål i forhold til utslipp er da hvor ødelagte disse betongbeholderne er, om de klarer å holde tett. Det kan hende at de er blitt ødelagt av jordskjelvet, sier han.

Kan kanskje ikke gjenåpnes
Ole Reistad i Statens strålevern sier kraftverkoperatør Tepco og japanske myndigheter er satt under et ekstremt press og at bortfall av strøm og vann er spesielt.

- At de nå bruker sjøvann for å kjøle ned reaktorene viser hvor alvorlig situasjonen er. Sjøvannet er ikke rent og gjør at kraftverket kanskje ikke kan åpne igjen, sier han.

Elleve personer ble skadd i mandagens eksplosjon. Japanske myndigheter har forsøkt å avdramatisere situasjonen, og sagt at eksplosjonene ikke forårsaket noen store radioaktive utslipp.

Men amerikanske myndigheter opplyser imidlertid at ett av deres hangarskip har måttet endre kurs etter å ha målt lave radioaktive verdier 160 kilometer utenfor kysten.

UDs reiseråd til nordmenn i Japan

UD fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendig til de japanske områdene som er hardest rammet av jordskjelvet og tsunamien 11. mars. Det omfatter Myuagi, Iwate, Aomori, Akita, Yamagata, Tochigi, Ibaraki og Fukushima.

Se oppdaterte reiseråd her

- Situasjonen er uavklart
Direktør ved Statens strålevern, Ole Harbitz, er leder for kriseutvalget for atomberedskap. Harbitz understreket at situasjonen i Japan var uavklart da Nettavisen snakket med ham mandag formiddag, før atomteknikerne slo alarm.

Frykten er at kapslene rundt de radioaktive brenselstavene skal smelte og danne en kjernefysisk nedsmelting.

- Vi sier fortsatt at situasjonen er uavklart på kraftverket. De har jo hele tiden jobbet intenst for å få til kjøling i disse varme reaktorene. Reaktor 1 og 3 har hatt sine problemer, men vårt eneste budskap er at det er uavklart. Vi håper bare at disse inneslutningene skal tåle det som eventuelt skal skje i reaktoren, sier Harbitz til Nettavisen.

- Hva er det verste som kan skje?

- Det er jo at det blir et stort utslipp med radioaktivitet i atmosfæren. Men disse inneslutningene er laget for å forhindre dette, i hvert fall i teorien, sier han.

CBS har lagt ut en video på YouTube som forklarer hva som gikk galt. Se den her.

Økt kreftrisiko
- Men hva om vær og vind resulterer i at et eventuelt radioaktivt utslipp rammer store befolkede områder i Japan?

- Da er det snakk om helsemessige konsekvenser hvor økt stråledoser gir økt kreftrisiko. Vi har sett eksempler med radioaktiv forurensning som blir virkelig alvorlig på lang sikt som for eksempel for jordbruket. Men dette er hypoteser, og ikke noe som er en realitet nå, sier han.

Vinden vil ifølge prognosens snu i løpet av mandag, slik at eventuelle utslipp kan bli ført sørvestover mot Tokyo, melder Statens strålevern. Litt over midnatt til tirsdag vil vindretningen igjen snu, da mot nordøst.

- Hvordan vil et stort radioaktivt utslipp kunne ramme oss her i Norge?

- Hvis det blir et stort utslipp så vil vi nok kunne måle radioaktive stoffer på hele den nordlige halvkule, men vi er geografisk sett så langt unna at det ikke vil ha noen alvorlige konsekvenser, sier han.

Titalls personer utsatt for stråling
Det meldes om at et titalls personer så langt har vært direkte utsatt for skadelig stråling, og det er oppdaget utslipp av cesium og radioaktiv jod.

- Cesium går inn i muskulaturen og strontium tas opp i benbygningen og blir liggende i lang tid. Den varer lenge og er vanskelig å bli kvitt. Jod har kort halveringstid, ca 8 dager. Den søker seg frem til skjoldbruskkjertelen og kan forårsake skjoldbruskkjertelkreft.

Følg tv-stasjonen NHK live her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.