*Nettavisen* Økonomi.

Desperate dansker brenner bilen

Setter fyr på bilene sine for å slippe regningen.

Når inntektene og bruktbilprisene faller, tyr noen desperate dansker til drastiske metoder for å slippe store avdrag på billånet.

NA24 – din næringslivsavis

- Vi får jevnlig inn biler som har blitt satt fyr på, og hvor vi i ettertid får oppklart saken og dømt folk for dette, sier avdelingsleder Bernhard Lindholm i forsikringsselskapet Tryg til JydskeVestkysten.dk.

Kraftig fall i prisene
Biler blir ofte kjøpt på avbetaling, og dette skaper problemer hvis eierens private inntekter plutselig faller for eksempel som følge av arbeidsledighet. I tillegg har det vært et kraftig fall på bruktbiler i Danmark, helt oppe i 30 prosent. Et salg av bilen vil altså ikke slette all gjeld for eieren.

- En måte å komme seg ut av en slik gjeld er å sette fyr på bilen. Og nå for tiden kan det være svært vanskelig å få solgt en brukt bil, sier Lindholm.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kobler på politiet
Men det får alvorlige konsekvenser hvis forsikringsselskapene fatter mistanke om at bilbrannen er påsatt. Lindholm sier at selskapet bruker omfattende tekniske undersøkelser i saker med mistenkelige omstendigheter og overlater resultatene til politiet.

Det samme gjør forsikringsselskapet Codan, som også opplever at kunder av og til tyr til fyrstikker når privatøkonomien havarerer.

- Dette er noe vi ser, og som oftest har det en sammenheng med at papirprisen på bilen er høyere enn den reelle handelsverdien, sier pressesjef Jens Nüchel, som presiserer at selskapets tall i forhold til bilbranner er for små til at man kan si at det er en økende tendens som følge av finanskrisen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag