NA24.no

Desperate sjefer punger ut

Mangel på arbeidskraft tvinger sjefen til å gi deg fete gavepakker for ikke å miste deg.

Mangel på arbeidsledige presser arbeidsgiverne til å tilby nye løsninger for å holde på sine ansatte. Nøkkelspørsmålet for mange norske bedrifter blir da hvordan de skal få til nettopp dette.

NA24 - din næringslivsavis

Ifølge en motivasjonsundersøkelse gjennomført av HR Norge i mai 2005 kommer det frem at folk motiveres av arbeid som gir mulighet for utvikling og tilegnelse av ny kunnskap.

En måte å videreutvikle seg på kan være å komme seg inn på et MBA-program. Flere rekrutteringsanstalter og videre-formidlere melder om at stadig flere bedrifter tar initiativet til å tilby denne typen program til sine ansatte, mens det tidligere var flest privatpersoner som selv tok initiativet.

- Dette er en tendens vi har lagt merke til når vi får henvendelser vedrørende MBA-programmet vi tilbyr via kammeret, sier markedssjef og ansvarlig for programmet ved Norsk-Tysk Handelskammer Jørgen Fodstad til NA24.Norsk-Tysk Handelskammer tilbyr et MBA-program til det norske markedet ved et britisk universitet, med forelesninger både i London og Oslo.

Kveldsskole med lønnsøkning
Storebrand er en av dem som har benyttet seg av dette tilbudet.

Steinar Næs, regiondirektør i Storebrand Livsforsikring, går nå på Handelskammerets to-årige MBA-program i International Business. Han ser på tilbudet fra sin arbeidsgiver som svært positivt.

- Via et internt fond i bedriften fikk jeg dekket mesteparten av MBA-programmet. Det er klart at en slik gulrot gir meg et enda mer positivt syn på min arbeidsgiver, sier Næs, som nå er halvveis i MBA-programmet.

Regiondirektøren sier at slike virkemidler bidrar til både å øke bedriftens konkurranseevne samtidig som man holder på de ansatte.

- Denne utdannelsen er et viktig ansatt-gode. Jeg får økt kompetanse samtidig som dette styrker mine muligheter innad i firmaet, sier Næs.

Han tror denne typen goder vil bli viktigere i fremtiden enn det har vært til nå.

Regiondirektøren forklarer at fordelen ved å velge et internasjonalt studie er at man får impulser fra utlandet, noe som vil få større betydning fremover.

- Vi sitter i studiegrupper sammen med folk fra 20 forskjellige nasjonaliteter. Det gir en ekstra dimensjon til utdannelsen, sier han.

Tosidig fordel
En annen viktig begrunnelse for at bedriftene skal tilby videreutdannelse, er den skattemessige fordelen for både bedriften og den ansatte.

- Hvis bedriften dekker utdanningen kan hele kostnaden utgiftsføres, hvilket også innebærer en skattemessig fradragsrett. Hvis man skulle ha gitt en lønnsøkning i stedet, ville dette betydd både beskatning og arbeidsgiveravgift. Den ansatte vil derfor i realiteten få høyere lønn i form av betalte skolepenger noe som heller ikke er skattepliktig, sier markedssjefen ved Norsk-Tysk Handelskammer.

Handelskammeret har de siste par årene lagt til flere velrenommerte bedrifter på sin referanseliste, blant annet DnB Nor, Statoil, Storebrand, ABB, Siemens, Statens vegvesen, Lexmark og SAP. Innen disse bedriftene er det enten visepresident eller avdelingsledernivå som deltar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere