*Nettavisen* Økonomi.

Desperate studenter leier usett

Foto: NIKITA SOLENOV (Bergensavisen)

En utleier «glemte» å nevne at hele 14 personer skulle dele det trange kjøkkenet.

25.07.12 15:28

BERGEN (BA.no): 2400 studenter står i Bergen i kø for 420 studentboliger. Desperate studenter leier derfor hybler usett.

4900 kroner i måneden for et 15 kvadratmeter stort rom i et kollektiv på Gyldenpris, hvor du deler et kjøkken på cirka 15 kvadrat med 13 andre personer. Det er realitetene for hybelmarkedet i Bergen.

Anders Grønstad Friisk er prosjektleder for Bergensstudenten, en gratis boligrådgivningstjenste for studenter. Til tross for at vel 9000 personer får tildelt studieplass i Bergen først 20. juli, er hybeljakt for lengst i gang.

MERKER DESPERASJONEN

– Vi har fått mange henvendelser allerede og vært på flere visninger. Vi merker desperasjonen på folk, sier Grønstad Friisk til BA.no.

Sammen med tre andre studentrådgivere bruker han sommerferien til å navigere kommende bergensstudenter gjennom utleiejungelen. De går på visninger og sjekker ut potensielle krypinn for de studentene som måtte ønske det – helt kostnadsfritt. Tilbudet er unikt i Norge og i fjor fikk Bergensstudenten i underkant av 500 henvendelser.

– Det å skulle flytte til en ny og ukjent by kan tidvis føles som å fomle i blinde, sier Grønstad Friisk.

Han vet hva han snakker om. For fire år siden flyttet han til Bergen fra Nesodden. Nå står utveksling til Østerrike for tur.

– Jeg er overrasket over hvor dyrt det har blitt, sier Grønstad Friisk.

Hans inntrykk er at du må ut med mellom fire og fem tusen kroner i måneden for å få deg et rom i et kollektiv med nærhet til Sentrum.

STORT SETT FORNØYD

– Det er klart at presset i sentrum er enormt, og flere må vurdere om de ikke heller kan bosette seg litt utenfor by’n.

Utenom skrekkeksempelet fra Gyldenpris, er Grønstad Friisk stort sett fornøyd med utleieaktørene i byen.

– Jeg er positivt overrasket over de mange seriøse aktørene i bransjen. Men det er selvsagt en del useriøse også. Det vi ofte ser er at bildene kan lyve litt, og mange studenter er så desperate at de leier usett. Mange hopper på det første og beste. Det vil jeg fraråde på det sterkeste. Er det sopp på badet, eller soverommet har en «funky» lukt, så oppdager du ikke det før du har vært på visning, sier Grønstad Friisk.

Denne saken er levert av BA.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.