Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir boligboom!

Ekspertene spådde at boligmarkedet skulle til himmels. Se hvor utrolig feil man kan ta.

De er alltid på plass når det skjer, disse «spåmennene» og synserne. Men bør vi ta alt de sier for god fisk?

NA24 - din næringslivsavis

Det siste året har vært turbulent og mange mener vi ikke har sett lignende tilstander i finansmarkedene siden krakket i 1987. Likevel var det flere som i fjor var krystallklare på at alle advarselene om boligkrise og kredittkrise bare var skremsler uten grobunn i virkeligheten.

- Mange år med boligvekst
- Vi får veldig mange år hvor boligprisene vilstige med syv prosent. Vi ligger rundt 15 prosent for lavt i nivå når det gjelder boligpriser. Derfor skal vi ha en overgangsperiode med unormalt stor prisvekst før vi igjen får en boligprisvekst i samsvar med lønnsutviklingen, sa daværende sjeføkonom i fallerte Terra Securities, Jan Andreassen , som nå er sjeføkonom i Landsbanki, til Dagens Næringsliv for ett og et halvt år siden.

LES MER: Han fikk rett om boligknall og fall

Han anbefalte da boligkjøp, fordi han mente rentene aldri ville bli høye igjen. Heller ikke leieprisene ville stige – da boligprisene ville fortsette sin gode utvikling.

- Jeg mener det alltid vil være veltilpassede renter i Norge. Vi får aldri mer dårlige tider og fæle renter samtidig. Og dette er jo et system som begunstiger boliginvesteringer, sa Andreassen.

Sank med 1,7 prosent i september
Og rentene «som aldri ville bli høye», har siden da vokst med 65 prosent fra 3,75 prosent til 5,75 prosent.

Ja, så feil kan man ta: Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening presenterte onsdag boligprisutviklingen i september. Tallenes tale var slående.

Boligprisene sank med 1,7 prosent i september. Det viser den siste statistikken fra eiendomsmeglerbransjen som ble lagt frem i onsdag klokken 11.

Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,8 prosent.

Prisene er nå 4,5 prosent lavere enn i september 2007.

- Var for optimistisk
- Jeg var for optimistisk i forhold til boligprisene, men jeg er fremdeles forsiktig optimist. Jeg er ikke spesielt bekymret for at vi får et sterkt fall – spesielt ikke på eneboligsiden, sier Jan Andreassen i Landsbanki til NA24 onsdag.

Han er heller bekymret for at det fremover vil bygges for lite i Østlandsområdet.

- Når det fremover nesten ikke blir noen vekst i boligmassen, da mange av prosjektene går ut på å erstatte gamle boliger, vil dette over tid slå ut i markedsbalansen. Det skal ikke mer til enn at eneboligprisene stiger fra 16.800 til 17.000 kroner per kvadramteter for at det i prisstatistikken vil fremstå som en pen stigning, poengterer han.

LES MER: Han fikk rett om boligknall og fall

Han tror boligprisene igjen kan begynne å stige neste år, dersom vi får en «happy ending» på finanskrisen i løpet av høsten, pengemarkedet normaliserer seg og at Norges Bank kutter renten et par ganger.

Spådde boligboom
Men Andreassen var ikke alene om å spå boligboom i 2008. Så sent som ved nyttårstider sto partner Bjørn Erik Øye og sjeføkonom Kjell Senneset i analysebyrået Prognosesenteret frem med anslag om fem prosent vekst i boligprisene i 2008.

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS spådde også fem prosent oppgang, mens DnB Nors Kjell Thomassen trodde på solide seks prosent prisvekst.

SSB bommet
Tallknuserne i Statistisk sentralbyrå var også særs optimistiske med tanke på boligåret 2008.

Ådne Cappelen og SSB spådde en oppgang på sju prosent. En måned tidligere sendte de ut en gladnyhet til alle som kjente boliglånet stramme:

Renten skal ligge flat frem til 2010.

Nå nærmer imidlertid boliglånsrentene seg åtte prosent, og har defintivt økt.

Poppe tok feil
Heller ikke boligmeglerne selv forutså utviklingen i 2008.

Kjendismegler Petter Andreas Poppe i eiendomsmeklerselskapet Poppe & Co. spådde i 1. januar 2006 en generell prisvekst på 30 prosent i boligmarkedet frem til 1. januar 2009. .

- Jeg står ved mine spådommer og ser at jeg allerede har innfridd, men innser i likhet med mange andre at veksten etter hvert vil avta. For 2008 isolert sett ser jeg for meg en prisvekst på 8-10 prosent, sa han i fjor sommer.

- Det er nok duket for flere prisrekorder i tiden fremover, sa han.

Men også våre naboer i øst har bommet.

Hvem hadde rett?
Våren 2007 ga den svenske Riksbanken andre signaler enn Norges Bank. Riksbanken regner bare med små rentehevinger til 2010. Dermed tror svenske boligbransjefolk på at boligprisene skal videre opp. Da lå den svenske styringsrenten på 3,25 prosent. I dag ligger den på 4,75 prosent. Det er en økning på 68 prosent.

Men hvem ser ut til å treffe best?

Legger en onsdagens ferske boligtall til grunn, er det sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen , som er mest treffsikker. Han forventet ved inngangen til 2008 et prisfall på tre-fem prosent - langt mer treffsikkert enn dommedagsprofeten Jens Ulltveit-Moe , som spådde et fall i boligprisene på hele 20 prosent, et fall i oljeprisen på 40 prosent og et fall på børsen på 10 prosent.

Eiendomsinvestor Christian Ringnes ser også ut til å kunne være fornøyd med sine spådommer. Han knallet i fjor til med et veddemål på hvor boligprisene tar veien.

Han veddet en flaske Dom Perignon med hver og en av de som deltok på eiendomskonferansen Citykonferansen i begynnelsen av 2007 om at han skulle få rett på at boligprisene ved utgangen av 2008 vil være lavere enn ved utgangen av 2007.

LES MER: Han fikk rett om boligknall og fall

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg