NA24.no

Det blir dyrt å være rik

Sist oppdatert:
Regjeringen holder skatteløftet. De rikeste må betale mer.

Skatter og avgifter økes med rundt to milliarder kroner til neste år. Dermed har AS Norge 1020 milliarder kroner å rutte med til neste år. Mye mer enn utgiftene som beløper seg til 713 milliarder kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Av dette utgjør oljeinntektene rundt 380 milliarder kroner og tar man bort statens petroleumsinntekter, gjøres statsbudsjettet opp med et underskudd på 57 milliarder kroner, viser hovedtallene i årets statsbudsjett.

GRATIS OPPSETT: Følg statsbudsjettet på mobil

Økt toppskatt
De som har mest må bidra med mer, viser neste års statsbudsjett. Toppskatten skjerpes med 1,2 milliarder kroner, noe som gjøres ved at innslagspunktet i trinn 1 i toppskatten økes med mindre enn anslått lønnsvekst, slik at om lag 65.000 flere vil betale toppskatt i 2007 enn i 2006. Innslagspunktet i trinn 2 reduseres fra 750 000 kroner til 650 000 kroner. Det rammer rundt 68.000 personer.

Les også: Alt om statsbudsjettet

Samtidig gjør regjeringen noe med fordelingsprofilen. Lettelsene blir 800 millioner kroner og gjennomføres ved at satsen i minstefradraget i lønnsinntekt økes fra 34 til 36 prosent. Satsen i minstefradraget for pensjonsinntekt økes fra 24 til 26 prosent.

Lavere aksjerabatt
Rikfolk merker regjeringens nye skatteprofil. Rabatten på formuesverdsettelse av aksjer reduseres med fem prosentpoeng, det samme gjelder for andeler i andre verdipapirfond enn aksjefond. Der reduseres rabatten på 20 prosent.

Samtidig økes ligningsverdien på bolig med ti prosent til neste år, for å kompensere for de siste årenes høye prisstigning i eiendomsmarkedet.

Flere år med god vekst i eiendomsmarkedet gjør at regjeringen øker ligningsverdiene på bolig, fritidseiendom og annen fast eiendom med ti prosent til neste år.

- I perioder med sterk prisstigning på boliger er det nødvendig å øke ligningsverdiene jevnlig slik at formuesskattens gode fordelingsvirkninger opprettholdes, heter det i budsjettet.

Øker arbeidsgiveravgiften
Regjeringen gjeninnfører samtidig regionalt differensiert arbeidsgiveravgift fra 2007.

Forslaget innebærer at de fleste kommunene som var omfattet av ordningen før omleggingen i 2004, igjen vil få en redusert arbeidsgiveravgiftssats.

Den siste tidens bråk om den såkalte IA-avtalen, setter også sine spor i budsjettet. Regjeringen øker arbeidsgiveravgiftssatsen for arbeidstakere over 62 år med 1 prosentpoeng fra 2007, for å styrke ulike tiltak knyttet opp mot IA-avtalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere