NA24.no

Det blir slutt på svindyr mobilbruk i utlandet

Det å bruke mobilen i utlandet vil bli mye billigere - men først om halvannet år.
Det å bruke mobilen i utlandet vil bli mye billigere - men først om halvannet år. (Shutterstock)
Sist oppdatert:
EU vil forby høye utenlandspriser.

Det er ikke noen hemmelighet: Det å bruke mobiltelefonen i utlandet, og da i særdeleshet datatrafikk, er svindyrt. For norske kunder som er på reise i Europa er utgangspunktet 4,23 kroner per megabyte data.

Den høye prisen kommer av den såkalte «roamingprisen» mobiloperatører tar hvis en kunde fra et annet land bruker mobilnettet.

Tar det de får lov til å ta

Prisen er i utgangspunktet ikke så høy, men EU har satt dette som en maksimalpris. Operatørene legger seg stort sett på maksimalprisen, og så lokker de med at du kan kjøpe «pakker». Netcom ønsker for eksempel at du betaler 39 kroner for 30 MB bruk i EU.

Chess annonserte derimot nylig at de nå innfører én krone per megabyte i utlandet, uten noen form for pakker.

Helt slutt på høye priser

Men nå kan det bli slutt på de høye dataprisene, uansett hvilken operatør du benytter, i alle fall innenfor EU/EØS-området.

Europaparlamentet har valgt å forby ekstra roamingavgifter, noe som betyr at det skal koste like mye for en nordmann å bruke mobilnettet i Frankrike, som det vil koste en franskmann.

Tanken er at EU vil at prisnivået skal være likt i hele Europa, og at det skal være fri flyt av tjenester.

Du må vente en stund

Endringen skjer derimot ikke umiddelbart: Endringen trår først i kraft 15. desember 2015, noe som betyr at du både denne sommeren og neste sommer må betale høye datapriser.

- Europaparlamentet har sendt et sterkt signal om at de vil ha slutt på dyr mobilsurfing og samtaler i utlandet. Vi, og vår europeiske søsterorganisasjon BEUC, har jobbet mye med dette, og vi er svært fornøyde, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere