NA24.no

Foto: Lunde, Andreas Hensch (SCANPIX)

Det blir vekterstreik

Forhandlingene brøt sammen i natt. Flyplasser kan bli stengt.

Like før klokken 4 natt til fredag ble det brudd i forhandlingene mellom Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) og NHO Service. Fristen gikk egentlig ut ved midnatt. Demed blir det streik blant vekterne fra lørdag morgen klokken 6.

Dette rammer blant annet flyplasser, og det er tidligere blitt sagt at en del flyplasser kan bli stengt.

NAF har totalt varslet plassoppsigelse for 4.050 vektere. 1.003 vektere streiker fra arbeidstidens begynnelse, lørdag morgen klokken 06.00. Tirsdag 15. juni vil 1.600 nye vektere streike, dersom det ikke i mellomtiden er kommet til enighet mellom partene. Streiken rammer i første rekke flyplasser, helikoptertransport til Nordsjøen og olje- og gassanleggene på Kårstø og Mongstad.

Forbundsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund sier i en kommentar at det ikke var mulig å nå frem til enighet i denne meklingen da avstanden mellom partene ble for stor. Kravet om en rettferdig lønn for en av landets dårligst betalte yrkesgrupper ble avvist av arbeidsgiverne NHO Service, ifølge Hagensen.

- Vi nådde heller ikke fram med vårt krav om en bedring av garantibestemmelsene for denne lavlønnsgruppen. Lønnsnivået for vekterne har blitt betydelig svekket over mange år, sammenliknet med den gjennomsnittlige lønnsutviklingen for øvrige lønnsmottakere i Norge. Vi kan derfor ikke lenger akseptere en slik negativ lønnspiral for vekterne, sier hun.

- Dette har vær uvanlig harde forhandlinger. Vi har virkelig strukket oss langt for å få til en avtale. Det er sterkt beklagelig at vi ikke lyktes, sier Petter Furulund, adm. dir. i NHO Service, i en pressemelding.

I første omgang er det Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder som vil bli hardest rammet. Følgende bedrifter blir rammet i disse fylkene: Loomis Norge AS, Securitas AS, G4S Secure Soloution AS, Vakt Service AS og Vakt Service Verdi AS.

I tillegg blir alle som er organiserte i Securitas Transport Aviation Security AS tatt ut i streik på følgende flyplasser: Haugesund lufthavn, Førde lufthavn, Molde lufthavn, Stokmarknes lufthavn, Hammerfest lufthavn

På Gardermoen er det tatt ut 59 vektere fra G4S Aviation Security. Vektere ved helikopterterminalene som frakter nordsjøarbeiderne fram og tilbake til plattformene er også tatt ut i første runde av en eventuell streik. Det samme gjelder vekterne ved olje- og gassanleggene Kårstø og Mongstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere