*Nettavisen* Økonomi.

Det endte godt på børsen

Børsen fikk en real fremgang etter å ha vært tynget av tung oljepris.

15.08.06 17:20

Oslo Børs endte til slutt opp hele 1,01 prosent til 375,85 poeng etter å ha vært langt svakere tidligere på dagen. Fallende oljepris tynget lenge den oljeavhengige Oslo Børs, men oppløftende makrotall fra USA bidro til å sende aksjene opp.

NA24 - din næringslivsavis

Våpenhvilen i Midtøsten får skylden for de den fallende utviklingen i oljeprisen. Krigshandlingene mellom Israel og Hizbollah-terroristene har ført til at oljeprisen har holdt seg rekordhøy, men en våpenhvile har gjort at markedet har sendt prisene noe ned igjen.

En makropakke fra USA fikk verdensbørsene til å reagere opp. Inflasjons- og rentefrykten fikk seg ett skudd for baugen etter at de amerikanske produsentprisene ble langt svakere enn ventet. Dette fikk også Oslo Børs til å snu.

Tungvekterne snudde
Tungvekterne Statoil og Hydro steg henholdsvis 0,86 prosent til 176,50 kroner, og 1,75 prosent til 174 kroner. Det ble omsatt aksjer for til sammen 3,09 milliarder kroner i Statoil og Hydro.

Det mindre oljeselskapet Altinex steg i dag 2,40 prosent til 1,28 kroner etter gårsdagens fall på 7,42 prosent.

I dag kom det melding om at storinvestor og finansmannen Øystein Stray Spetalen benyttet dagens oppgang til å lempe ut aksjer. Gjennom selskapet Tycoon Industrier solgte han 20 millioner aksjer til en snittkurs på 1,3172 kroner per aksje. Etter salget eier Øystein Stray Spetalen 4,02 prosent av de utestående aksjene i selskapet.

Vinner etter seier

Norsk Vekst stakk rett til topps av vinnerlisten og endte til slutt opp 21,45 prosent. Selskapet gikk seirende ut i en voldgiftssak mot tidligere forvaltere og forhindret betydelig tap av verdier for aksjonærene.

I fjor solgte styret i Norsk Vekst store deler av porteføljen i det børsnoterte investeringsselskapet til det amerikanske fondet HarbourVest. Siden salget har en rekke av storaksjonærene protestert og saken endte i retten for å hindre at salget ville bli gjennomført. Etter denne seieren har retten stoppet salget.

Arendals Fossekompani som er en av de største eierne i Norsk Vekst ble løftet hele 9,7 prosent på den juridiske seieren. Selv om forvalterne i Norsk Vekst Forvaltning ble taperne i rettsaken ble aksjen løftet 7,60 prosent.

Aker Floating Production endte opp 6,85 prosent til 78 kroner, men det var liten omsetning i aksjen.

Birdstep gjorde det også sterkt etter at meglerhuset CAR hevet kursmålet i aksjen til 18 kroner. CAR venter en positiv nyhetsstrøm i tiden fremover.

Tungt fall etter varsel

Camillo Eitzen & Co varsler at resultatet for andre kvartal vil bli svekket av det sterke bulkmarkedet samt at tekniske problemer og off hire vil ramme kjemikaliedivisjonen i rederiet. Aksjen falt 3,60 prosent til 67 kroner.

Frontline-aksjen falt 1,68 prosent til 263,50 kroner. Tankgiganten meldte i dag at de har solgt seg helt ut av Peter Georgipoulos' tankrederi General Maritime og frigjør med det 154,4 millioner dollar.

Gevinsten etter salget er på 9,7 millioner dollar samt at Frontline har fått utbetalt 13,3 millioner dollar i dividende. Den frigjorte kapitalen er allerede planlagt brukt på fire nye Suexmaxer som er under bygging, samt til nedbetaling av gjeld og utbetaling av utbytte.

IT-telefoniselskapet Telio ble dagens taper med en nedgang på 6,56 prosent til 22,80 kroner. På andreplass på taperlisten finner vi Goodtech med en nedgang på 5,26 prosent til 1,80 kroner, mens Inmeta falt 4,73 prosent til 2,82 kroner. Det er imidlertid bare omsatt aksjer for til sammen litt over 600.000 kroner i de tre.

Jubel i Europa
Etter publiseringen av produsentpristallene fra amerikanske myndigheter klatret europeiske aksjer til de høyeste nivåene på tre måneder.

Da Oslo Børs stengte var den tyske DAX-indeksen opp 1,18 prosent til 5.758,56 poeng, mens FTSE100-indeksen i London hadde steget 0,20 prosent til 5.882,90 poeng. I Frankrike steg CAC40-indeksen 0,97 prosent til 5.096 poeng.

Lavere rentefrykt og sterke tall fra den sveitsiske storbanken UBS drev finanssektoren i Europa høyere tirsdag. UBS meldte om en resultatvekst på 47 prosent i andre kvartal, mer enn konsensus.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag