Gå til sidens hovedinnhold

- Det er duket for videre oppgang

Som alltid på Pareto-konferansen er hovedtemaet oljeprisen.

HOLMENKOLLEN PARK, OSLO (NA24) : Pareto har samlet 1.400 deltagere under årets olje- og offshorekonferanse. Totalt vil 100 selskaper presentere seg for de inviterte investorene og forvalterne.

Ikke skremt bort
Dette er 16. gang at Pareto holder sin årlige konferanse, og selv om oppmøtet er gått ned og antallet selskaper som skal presentere seg er lavere, har ikke det svært turbulente året skremt bort de pengesterke.

Det som er avgjørende for alle som er her, og som alltid er hovedtemaet er oljeprisen. For fem år siden stilte meglerhuset spørsmålet om 40 dollar per fat er kommet for å bli, i år er spørsmålet om 70 dollar vil vare.

Det som er nøkkelprisen er likevel 55 dollar per fat. Det er denne prisen oljeselskapene trenger for å sette i gang prosjekter. I fjor lå prisen på 70 dollar per fat, mens planleggingsprisen for oljeselskapene var på 38 dollar i 2007.

- Det er duket for oppgang
Analytiker Andreas Stubsrud i Pareto tror at oljeprisen vil klare å holde seg over 70 dollar per fat, og mener at det i tiden fremover er duket for en videre oppgang.

Meglerhuset tror oljeprisen vil ligge over 80 dollar per fat de neste årene og er dermed svært optimistiske med tanke på energisektoren. Både olje- og oljeserviceselskapene.

2008 og så langt i 2009 har gitt store utfordringer for investorene og meglerhuset. Oljeselskapene og oljeserviceselskapene er også sterkt påvirket.

Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge ønsket alle velkommen under innledningsforedraget, og han sa at det allerede har vært en bedring i finansmarkedene, men fortsatt handles aksjer og obligasjoner til to tredjedeler av i fjor.

Petrobras
Han ønsker spesielt det store statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras velkommen, og det er et av hovedtrekkplasterne. Petrobras er også en av de viktigste kundene til en rekke av selskapene som presentere seg under konferansen, og vil bli enda viktigere i tiden som kommer.

Kan gå mot bedre tider
Pareto har også gjennomført en undersøkelse som viser at kostnadsdeflasjonen nå begynner å nærme seg hva oljeselskapene har satt som mål. Det kan bety at det går mot bedre tider for riggselskapene og andre deler av oljeservicesektoren. Leteaktiviteten vil ta seg opp igjen, og selv om flåteveksten er betydelig de kommende årene, mener Stubsrud at dette er nødvendig for å kunne gi oljeselskapene anledning til å finne nye produserende brønner.

Når det gjelder de mindre oljeselskapene venter de at oppkjøp og fusjoner fortsatt vil spille en viktig rolle. Det vil skje med en pen premie. I snitt venter de at premien vil ligge rundt 55 prosent.

Pareto er som vanlig svært optimistiske og anbefaler investorene til å gå tidlig inn i syklusen. Det har vist seg å være lønnsomt tidligere, og de venter at den historien vil gjenta seg.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot