*Nettavisen* Økonomi.

«Det er et Norge som jeg ikke liker, og som ikke liker resten av Norge»

Foto: Twitter

Den britiske journalisten flyttet inn på vestkanten av Oslo. Fem år senere fyrer han løs mot trofékoner, pengejag og uvennlige pensjonister.

05.06.12 21:40

- Å flytte til Ullern er den dummeste avgjørelsen vi har gjort i de 14 årene vi har bodd sammen, skriver journalisten Ben McPherson i den engelskspråklige nyhetstjenesten The Foreigner.

I kommentaren fyrer han løs mot trofékoner, pengejag og uvennlige pensjonister.

McPherson skriver blant annet at «vi flyttet inn i en stygg 70-tallsblokk i Generallunden» og at han raskt begynte å hate forstedet på vestkanten av Oslo «med en lidenskap som jeg finner merkelig».

- Ullern representerer alt dårlig i Norge og ingenting av det gode, skriver han og forteller om de tre klasseskillene på Ullern med det til felles at de aldri ville bodd på Grorud:

McPherson flyttet inn i en av disse terasseblokkene. Du kan bruke bilde til å ta en interaktiv tur rundt i nabolaget. Artikkelen fortsetter under det interkative bildet.

HTML EMBED

De gamle,...
De gamle som alle lever i moderne blokker, er syklig trente, og noen er skammelig rike.

- De brauter aldri med rikdommen, men noen ganger kan de si ting som «vi eier en liten øy i Oslofjorden».

Et symbol på sosial depresjon i Europas mest økonomisk fremgangsrike land

...trofékonene...
- Så har du trofekonene. Du ser egentlig aldri ektemennene, men kvinnene er overalt. Et symbol på sosial depresjon i Europas mest økonomisk fremgangsrike land - alle BMW firehjulstrekkerne, Porche Carreraene, Ugg bootsene og 2000 kroners frisyrene. Det er som om noen har sluppet et lite stykke Stepford inn i dette lille stykke Norge, skriver han.

Han beskriver hvordan disse kvinnene bruker tiden på å forme kroppen på gymmen og skjerpe hjernen over en soya latte sammen med «vennindene. Legg merke til d-en i venninder. Det er et sosialt merke som skiller klinten fra hveten» skriver han og fortsetter.

Nettavisen har tidligere skrevet artikler om rike nordmenn som selger sine boliger på Ullern.

...og middelklassen
«På bunnen av Ullern sosiale lag har du middelklassen som ikke har råd til villaer men lever i rekkehus og bruker tiden på å invitere hverandre over stakittgjerde for litt kaffe og kake som serveres på vanvittig fint bone china.

- Mennesker på Ullern oppfører seg i det offentlige rom som om de lever i en verden uten sammenheng. Her er det en brautende følelse av berettigethet, og en uhøfflighet som er slående, skriver journalisten og forteller om en nabo som spurte om han er sikker på at ungen er hans. «Den ligner ikke på deg. Er du sikker på at han er din?» var spørsmålet. En annen nabo ba ham ikke gå på den offentlige plenen utenfor leiligheten hennes fordi han skremmer henne.

Monokultur
McPherson avslutter sitt kampskrift mot Ullern med å fortelle at stedet også begynte å forandre ham og samboeren, og at verdiene begynte å forandre seg.

Det er en monokultur i en by som blir stadig med mangfoldig. Det er et Norge som jeg ikke liker, og som ikke liker resten av Norge

- Ullern er Oslo for folk vi ikke vil ha i Oslo. Det har ingenting av kompleksiteten eller spenningen av byen. Det er provinsen, men med mere penger. Det er de økonomiske verdiers triumf over sosialt ansvar. På Ullern kan du gå i dagevis uten å se noen med mørk hud. Det er en monokultur i en by som blir stadig med mangfoldig. Det er et Norge som jeg ikke liker, og som ikke liker resten av Norge slik jeg forstår det. Du vil være unnskyldt hvis du tror at ingenting i dette samfunnet betyr noe, bortsett fra å lage penger, kjøpe biler og frakker, og å holde fasaden.

De har nå flyttet fra Ullern. McPherson dekker 22. juli saken for The Foreigner.

Er dette Ullern? Er dette unikt for Norge, eller finnes det andre «Ullern»? Har McPherson et poeng? Ta debatten her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.