NA24.no

Det går i mot drømmetider

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Du får lav rente og høyere lønn, spår ekspertene.

For nordmenn fleste ligger det an til gode tider fremover. I de økonomiske utsiktene SSB kommer med onsdag, spås det riktignok en svakere utvikling i økonomien generelt. Og, særlig eksportindustrien vil få lide.

For de fleste forbrukerne er det imidlertid grunn til å glede seg.

Du får drømmerente
I den nye rapporten til Statistisk Sentralbyrå justerer også de ned utsiktene for renten. Dette er godt nytt for alle med lån, men dårlig nytt for alle med pengene i banken.

I SSBs konjukturrapport for Norge, spås det rentepause. Styringsrenten ble sist satt opp i mai og kom da opp i 2,25 prosent. Uro i internasjonale finansmarkeder har imidlertid bidratt til at norsk tremåneders pengemarkedsrente har økt med rundt 0,3 prosentpoeng i løpet av de tre siste månedene. I begynnelsen av september lå pengemarkedsrenten rundt 3,1 prosent.

- Vi regner med at den senere tids styrking av kronen, lav inflasjon, lave internasjonale renter og utsikter til en relativt beskjeden norsk konjunkturoppgang, bidrar til at pengemarkedsrenten ikke vil øke før i 2013. Pengemarkedsrenteb vil deretter gå gradvis opp, slik at den når 4,4 prosent i slutten av 2014. Gjennomsnittlig utlånsrente i bankene vil da nærme seg 6 prosent, skriver SSB i sin rapport.

3226029

I en kommentar til sine kunder skriver DnB at SSB ikke overraskende blitt noe mer pessimistiske med tanke på de økonomiske utsiktene fremover.

- Men det er fortsatt et sterkt bilde de tegner for norsk økonomi, spesielt drevet av sterk forbruksvekst (omkring 5% i perioden 2012-2014). Likevel tror de sentralbanken vil være forsiktig med å heve renten gitt økt sterk krone, lav inflasjon og lave internasjonale renter, skriver DnB.

Høy boligvekst og høy lønn
SSB venter at det vil være en markert vekst i reallønnen til forbrukerne. Det betyr at folk flest vil få bedret kjøpekraften sin.

Norske forbrukere har også store verdier knyttet til egen bolig. Denne formuen vil bare øke, tror SSB.

- Både boligpriser og boliginvesteringer har økt klart i det siste. Høy vekst i befolkningen og realinntektene, samtidig som rentene holder seg lave en god stund til, gir utsikter til fortsatt økning. Boliginvesteringene er ventet å øke med hele 24 prosent i år, og fortsetter å øke i de kommende årene, om enn i et noe lavere tempo. Veksten i boligprisene anslås til 8,5 prosent i år, og ventes å stige med i gjennomsnitt 7 prosent i de neste tre årene, skriver SSB.

3226032

Utfordring for eksporten
På minussiden for norske arbeidstakere, så vil de som er knyttet til eksportindustrien få det tøffere. En sterkere krone medfører lav inflasjon, men forsterker de utfordringene eksportorientert virksomhet får som følge av lavere vekst i internasjonal etterspørsel, mener SSB. Norske varer kommer til å bli dyrere i forhold til utenlandske i tiden fremover, tror SSB.

Byrået spår videre at lyspunktene i internasjonal økonomi blir stadig færre. Veksten i OECD-området er meget svak. Også i framvoksende økonomier, som Kina og Brasil, er det tegn til lavere vekst. Pressede statsfinanser i mange land og krisetendenser i økonomisk-politiske beslutningsprosesser bidrar til at oppgangskonjunkturen etter finanskrisen lar vente på seg.

- Vi venter at konjunkturnedgangen i OECD-området vil vare til inn i 2014, slik at internasjonale renter vil holde seg lave lenge, skriver SSB..

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere