*Nettavisen* Økonomi.

Friske meninger

Det handler ikke om å skru igjen oljekranene nå

Professor William Helland-Hansen ved UiB mener Norge bør begynne å sluse kompetansen og pengene mot tiltak for omstilling til fossilfri energi, i stedet for å lete etter mer petroleum.  Foto: UiB/Jens H. Ådnanes

Nei vi skal ikke stanse norsk produksjon av energi, vi skal fortsatt være en olje- og gassnasjon i 50 år til.

Av geolog og professor William Helland-Hansen.

Argumentene til Halleland har vi hørt før: Vi har lave utslipp per produserte enhet, norsk gass kan erstatte kull på kontinentet, hvis ikke vi produserer så vil andre land gjøre det og så videre. I nåværende situasjon kan det være noe sannhet i flere av disse påstandene, men gjelder de om 30, 40 og 50 år?

Her diskuterer vi hvorvidt vi fortsatt skal lete etter petroleum eller ikke. Da er det situasjonen i det neste halvt-hundreåret som er saken. Det er da ressursene vi nå leter etter skal produseres.

«Nesten én milliard mennesker i verden i dag er uten tilstrekkelig til energi. Er det da etisk riktig å stanse norsk produksjon av energi?» svarer Helleland som om vi skulle skru igjen kranene i morgen. Nei vi skal ikke stanse norsk produksjon av energi, vi skal fortsatt være en olje- og gassnasjon i 50 år til. Johan Sverdrup feltet vil sannsynligvis produsere olje til etter 2070, gassfeltet Troll like lenge. Så svaret er ja, vi skal forsyne verden med energi – ganske lenge.

Petroleum er viktig for norsk verdiskaping og arbeidsplasser, det er Norges viktigste næring. Dette har vi også hørt før. For å si det med professor Knut Anton Mork i et nylig innlegg i Dagens Næringsliv: «Jeg reagerer virkelig når jeg hører politikere sier at oljeinntektene er nødvendige om vi skal bevare velferdsstaten. Det må jo bety at en fungerende velferdsstat er umulig å opprettholde for land som ikke har ekstraordinære naturressurser.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Strøm fra land skal drive feltet i Nordsjøen i mer enn 50 år framover, og gjør at Johan Sverdrup blir et av feltene med lavest klimautslipp i verden.  Foto: Carina Johansen (NTB scanpix)

Videre sier FrPs energipolitiske talsmannen: «Norge har forpliktet seg til Paris-avtalen og vi kommer til å nå utslippsmålene vi har satt oss.» Jeg makter ikke med min beste vilje å forstå hvordan dette skal gå an når vi samtidig skal fortsette å lete etter petroleumsressurser, olje og gass som skal forbrennes langt inn i andre halvdel av dette århundret. Johan Sverdrup og Troll er allerede på overtid i forhold til klimamålene.

Paris-avtalen som Norge stiller seg bak ber oss om å arbeide for klimanøytralitet innen 2050. Hvor er logikken? I tillegg så sier både IEA og FNs klimapanel at det meste av karbonlageret som er påvist under bakken må bli liggende igjen. Her på berget er vi så umettelige at vi bare må lete etter mer. For det er jo nettopp det vi gjør ved å dele ut rekordhøyt antall letekonsesjoner i 2019. Avgjørelsene for andre halvdel av århundret, når vi er på overtid for klimamålene, de må tas nå!

«Like fullt tar han (red. anm. Helland-Hansen) med dette i praksis til orde for en gradvis avvikling av Norges desidert viktigste næring.» Til det er det bare å si: Norges desidert viktigste næring må nok avvikles Terje Halleland, dette er ikke-fornybare ressurser! Spørsmålet er hvor fort. Halleland vil fortsette å lete så lenge det er noe å finne. Klimamålene setter helt andre krav.

Tiden løper dessverre fra oss, karbonlagrene tømmes, Hellelands argumenter tørker bort. Utslippsmålene i Paris-avtalen er ikke forenlig med fortsatt leting på norsk sokkel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag