NA24.no

Det kan bli nullrente

Foto: Morten Holm/Scanpix
Sist oppdatert:
Norges Bank varsler rekordlav rente.

På dagens rentemøte kuttet Norges Bank styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank har med denne reduksjonen satt ned styringsrenten med til sammen 3,75 prosentpoeng siden oktober i fjor.

- Utsiktene for verdensøkonomien har forverret seg. For å dempe virkningene her hjemme, setter vi ned renten, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en melding fra Norges Bank.

Jekker ned kraftig
Samtidig åpner banken for at vi kan få nullrente i norsk økonomi.

I Norges Banks hovedscenario får vi en styringsrente på ned mot 1 prosent, men samtidig utelukker ikke sentralbanken at vi kan få nullrente i Norge. I onsdagens nye Pengepolitisk rapport blir det pekt på at det er en 30 prosent sannsynlighet for at renten kan gå mot null våren 2010.

Frykter for lav inflasjon
Norges Bank skriver videre at aktiviteten i norsk økonomi ser ut til å falle kraftigere enn tidligere anslått. Bedriftene i Norges Banks regionale nettverk venter ytterligere nedgang i produksjon og sysselsetting det nærmeste halve året. Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men øker raskt.

Videre skriver Norges Bank at det er utsikter til at prisveksten vil avta raskere enn tidligere antatt og en tid ligge under 2,5 prosent. Det er derfor riktig å sette renten lavt slik at inflasjonen ikke faller for langt under målet.

- For å dempe nedgangen i aktiviteten og motvirke at inflasjonen blir for lav, er det riktig å sette renten lavt, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Varsler rekordlav rente
I avveiningen til dagens beslutning varsler Norges Bank nå at prognosen for styringsrenten fremover er redusert.

- Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 1– 2 prosent i perioden fram til neste pengepolitiske rapport legges fram 17. juni, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

Og det er verdt å merke seg analysen fra sentralbankens pengepolitiske rapport:

- Analysen i Pengepolitisk rapport 1/09 tilsier at styringsrenten kan komme ned mot 1 prosent i løpet av høsten.

Vi har allerede satt renten ned mye. I tiden som kommer vil vi gå mer gradvis fram for å vurdere hvordan de tiltakene som allerede er gjennomført, slår ut. Går det som vi venter, kan styringsrenten komme ned mot 1 prosent i andre halvår i år, skriver visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i dagens ferske pengepolitisk rapport.

- Bidrar vesentlig til å lette situasjonen
- Jeg tar Norges Banks beslutning i dag om å redusere styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 2,0 prosent, til etterretning. Jeg merker meg også at Norges Bank nedjusterer anslaget for utviklingen i styringsrenten framover i den pengepolitiske rapporten, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar, og legger til:

- Norges Bank har med denne reduksjonen satt ned styringsrenten med til sammen 3,75 prosentpoeng siden oktober i fjor. Dette bidrar vesentlig til å lette situasjonen for norske husholdninger og foretak med lån. Sammen med de betydelige kredittmarkedstiltakene og impulsene fra finanspolitikken, gir rentenedsettelsene et viktig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen og den internasjonale konjunkturnedgangen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Halvorsen.

Ventet 0,5
De fleste analytikere trodde på forhånd at Svein Gjedrem kom til å kutte renten med 0,50 prosentpoeng - til 2 prosent.

Grunnen til det nye rentekuttet er at både verdensøkonomien og den norske økonomien fortsatt viser svært klare svakhetstegn. De utelukket imidlertid ikke at Norges Bank ville nøye seg 0,25 prosentpoeng. I desember i fjor senket Norges Bank rentebanen og indikerte at styringsrenten bør ligge i intervallet 2 - 3 prosent i perioden frem til neste pengepolitiske rapport i mars.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over 20.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere