Gå til sidens hovedinnhold

- Det koker i boligmarkedet

Boligprisene presses opp av ekstremt lavt tilbud.

Boligprisene fortsatte opp i februar med 2 prosent. Siden nyttår har prisene steget 6 prosent.

- Normalt skulle det være en rolig februar med vinterferie og VM. Men det har ikke slått til. Det er kø på visninger nå, sier daglig leder Christian Dreyer i NEF.

Meglerne vil ikke oppjustere prognosene sine, til tross for at man allerede etter to måneder har nådd den prisstigning man forventer for hele året.

LES OGSÅ: - Boligprisene kan gå opp 10 prosent

Tallene for februar ble lagt frem på en pressekonferanse tirsdag i regi av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

SELGE BOLIG? Finn megler

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent. Det betyr at prisoppgangen var større enn det som er normalt i februar.

  • Prisene på leiligheter steg 1,5 prosent.
  • Rekkehus og tomannsboliger steg 3,3 prosent
  • Eneboliger viste en oppgang på 3,1 prosent.

- Slik vi opplever det er det selgers marked om dagen. Min anbefaling er at de som har tenkt å selge til sommeren legger boligen ut for slag allerede nå, og ikke venter til det store rushet etter påske, sier Dreyer.

Kraftig opp
Boligprisene er nå 9,2 prosent høyere enn for ett år siden.

Sammenligner vi med den forrige toppmåneden, august 2007, er prisene 11,9 prosent høyere. Men korrigert for inflasjon er prisene fortsatt 1,6 prosent lavere.

Det er ikke bare prisene som er viktige når en skal vurdere utviklingen i boligmarkedet.

Selger raskere
Et annet tall å legge merke til er den såkalte omsetningshastigheten. Det er den tiden en eiendomsmegler bruker på å selge en bolig. Er boligmarkedet sterkt, går salget raskere unna.

I februar tok det 33 dager i snitt å få solgt, mot 38 dager i januar.

Ekspertene følger også med på utviklingen i tilbudet av boliger. Økende tilbud kan være tegn på et svakere marked og at selgerne ikke får solgt. Omvendt kan fallende tilbud være tegn på et strammere marked og stigende priser.

Skrikende mangel
I februar var tilbudet av boliger 9311 på Finn.no, omtrent det samme som i januar.

- Vi har en kraftig ubalanse i markedet. Det er mange fler som leter etter bolig enn de som tilbyr bolig for salg, sier Dreyer.

Man må helt tilbake til 2006 for å finne tilsvarende lavt tilbud.

Under finanskisen var boligtilbudet oppe i vel 22.000.

Opp for borettslag
Garanti Eiendomsmegling melder også om økte priser på borettslagsleiligheter.

Prisene var 1,8 prosent høyere i februar sammenlignet med januar. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var 23.066 kroner i februar, mens det tilsvarende tallet i januar var 22.659 kroner.

I løpet av de siste 12 månedene har prisene steget med 7,5 prosent. For 12 måneder siden var gjennomsnittlig kvadratmeterpris på borettslagsleiligheter 21.458 kroner.

Økt etterspørsel har gitt bedre tider også for ferdighusprodusentene.

BWG Homes, som eier Block Watne og Hetlandhus, kan fortelle om en økning i ordreinngangne i Norge med 11,2 prosent så langt i år, sammenlignet med de to første månedene ifjor.

Boligprisstatistikken legges frem hver måned av NEF og EFF. Tallene er bearbeidet av analyseselskapet Econ Pöyry, og baserer seg utelukkende på de boligene som ligger til salgs på nettstedet Finn.no.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Les flere saker på NA24

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken