Gå til sidens hovedinnhold

Det koker på meglerbordene

Investorer og meglere jobber på spreng mens det skjelver på Oslo Børs.

Følg børsen her

AKER BRYGGE, OSLO (NA24): Stemningen rundt Oslo Børs er meget nervøs onsdag formiddag. Investorene er usikre på om de fortsatt skal sitte på aksjene sine eller selge. Veldig mange velger å selge, og det er rekordaktivitet i åpningsminuttene.

NA24 - din næringslivsavis

- Dette er en veldig høy omsetning siden børsen bare har vært åpen et kvarter, sa pressetalsmann Tor Arne Olsen til NA24 rett etter børsåpningen onsdag.

- Det koker her
Det kokte på meglerbordene til de norske meglerhusene onsdag formiddag. En ringerunde NA24 gjorde til meglertoppene, vitner om svært høy aktivitet.

Hos DnB Nor Markets er det full fres.

- Det koker her. Børsen faller som en stein, sier meglersjef Ståle Bjørnstad i DnB Nor Markets til NA24.

NA24 er på plass på meglerbordet til DnB NOR og der løper rundt 35 mennesker rundt. Det ropes «kjøp» eller «selg». Bare i går omsatte de for 3,5 milliarder kroner.

- Det er et shaky marked. Vi tror ikke det går «åt skogen», men usikkerheten kommer etter nedgangen i USA, sier Bjørnstad.

Meglersjefen tror nedgangen de siste dagene er en korreksjon, etter en ni måneders opptur på Oslo Børs.

- Akkurat nå er det både kjøper og selgers marked. Det er flere private investorer enn tidligere, og det gir enn annerledes dynamikk i markedet enn slik det var for noen år siden, sier han til NA24.

De forventer at flere utenlandske investorer vil handle i Norge når de amerikanske børsene åpner klokken 15.30 norsk tid. Spådommen fra meglerbordet på Aker Brygge er at det blir kjøp og salg fram til klokken 13. Deretter er de usikre på utviklingen.

- Ti telefoner på vent
Carnegies stjernemegler Gaute Eie har andre å snakke med enn journalister, når NA24 ringer ham.

- Ja, det koker. Jeg har ikke sjanse til å snakke. Det er 10 telefoner som står på vent, sier han til NA24 vel en halvtime etter at børsen har åpnet for handel.

- Jeg har ikke tid akkurat nå, har annet å holde på med, sier aksjemegler Petter Wessel i SEB Enskilda når vi spør om kommentarer til markedet. I bakgrunnen merker man at det er høy aktivitet.

Må justere hvis det faller videre
Også i den private delen av markedet er det høy aktivitet. Noen av traderne og kundene til meglerhuset Nordnet har vært i markedet med belånte penger, men administrerende direktør Lars Thorstensen sier at dette er en liten andel av deres kunder. Dessuten har disse en god oversikt over hvordan posisjonene ligger an.

- Men hvis børsfallet forstetter vil noen måtte justere. En stor andel av kundene våre har investert i lang tid, og har vært med på en slik nedgang tidligere, sier netmeglersjefen.

Han merker også at det har vært en økt interesse for shorthandel i deres system. Det vil si at kundene selger aksjer de har lånt, for å kjøpe disse tilbake billigere i markedet på et senere tidspunkt. Dermed kan man tjene penger på at markedet faller.

Analytiker i Netfonds, Roger Berntsen, sier til NA24 at panikken blant privatinvestorene så langt har vært fraværende.

- Men med to til tre negative dager til, så vil ting forandre seg, spår Berntsen til NA24.

Han sier videre at det nok noen som fremdeles sover i timen, men det er enkelte som lemper på posisjonene.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk