NA24.no

Det lysner i Skogen

Foto: André Clark Utvik (NA24)
Sist oppdatert:
Norske Skog taper så det suser, men snuoperasjonen begynner å virke.

Norske Skog har vært gjennom et omfattende lønnsomhetsprogram de siste to årene.

NA24 - din næringslivsavis

Nå begynner omstillingen å gi resultater, selv om «pasienten» ennå ikke er friskmeldt. Fjerde kvartal kjennetegnes av kraftige positive valutaeffekter for skogkjempen. Og selskapet slår analytikerforventningene.

Milliardunderskudd
Konsernet fikk et driftsresultat som viser et underskudd på 1.220 millioner kroner i fjerde kvartal 2008, ned fra et overskudd 176 millioner kroner i samme periode året før. Ifølge estimater SME Direkt har hentet inn for TDN Finans ventet analytikerne et driftsresultat på minus1.344 millioner kroner.

Selskapet fikk et resultat før skatt på minus 1.553 millioner kroner, mot minus 82 millioner kroner i samme periode året før. Analytikerne så for seg minus 1,6 milliarder på denne posten. Omsetningen endte på 7.354 millioner kroner, mot 6.956 millioner kroner i fjerde kvartal 2007. Analytikerne ventet en omsetning på 6.312 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Vi har hatt en positiv utvikling gjennom hele 2008. Produksjonen er nå mer kostnadseffektiv og viktige innsatsfaktorer er blitt rimeligere i innkjøp. I tillegg har valutautviklingen, med en betydelig svekkelse av norske kroner gjennom siste halvdel av 2008, gitt svært positive utslag for Norske Skog, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen.

Nettoresultatet for fjerde kvartal ble minus 1,3 milliarder etter store negative verdiendringer på selskapets kraftkontrakter. Nettoresultatet for hele 2008 ble minus 2,8 milliarder kroner og er kraftig negativt påvirket av nedskrivninger og regnskapsmessige tap uten kontanteffekt.

Kontantstrømmen ble 1,98 milliarder kroner i 2008, og var dermed nesten på nivå med 2007 da kontantstrømmen var 2,17 milliarder.

Ser bedre takter i 2009
Norske Skog tror at de vil levere et bedre resultat i inneværende år enn hva tilfellet var i fjor.

- Det forventes at kostnadene til returpapir og energi vil bli lavere i 2009 enn i 2008. I sum er det grunn til å tro at selskapets brutto driftsresultat vil bli noe bedre i 2009 enn i 2008, skriver selskapet i sin resultatpresentasjon.

De ser prisoppgang i Europa og Australia. I Asia og Sør-Amerika tar de høyde for at det blir lavere priser. Når det gjelder etterspørselen etter avis- og magasinpapir i 2009 ser de stor usikkerhet, men regner med nedgang i volumene i de modne markedene med mellom fem og ti prosent.

DISKUTÈR HER:Hvor skal Norske Skog videre?

Økte salget
Norske Skog hadde et salg som lå høyere enn produksjonen i de tre siste månedene av 2008. De solgte også mer enn i tredje kvartal. Det medførte at lagernivåene ble noe redusert i fjerde kvartal. Når det gjelder produksjonen i fjerde kvartal falt denne til 1,15 millioner tonn fra 1,24 millioner tonn i tredje kvartal. Redusert produksjon i Asia samt lavere produksjonen av magasinpapir.

Rentebærende gjeld ble kraftig redusert gjennom 2008 etter salget virksomheten i Korea og eiendom. Ved utgangen av 2008 var nettogjelden 14 milliarder kroner og gjeldsgraden (netto gjeld/egenkapital) 1,05. Papirprodusenten opplyser at de har betalingsmidler på 6 milliarder kroner.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Skal kutte mer
- Det planlegges ytterligere kostnadsreduksjoner i 2009 og 2010, og selskapet vil fortsatt fokusere på reduksjon i netto gjeld gjennom kontantstrøm fra driften, lavt investeringsnivå og transaksjoner, skriver selskapet.

For 2009 ser selskapet lavere etterspørselen etter avispapir enn i 2008, og Norske Skog kutter produksjonskapasiteten av avispapir i Europa med rundt 200.000 tonn i 2009. I tillegg kutter de i kapasiteten av magasinpapir med rundt 75.000 tonn i 2009.

Selskapet kaller tiltakene er midlertidige og vil vurdere produksjonsbegrensninger løpende i 2009 og vil justere kapasiteten raskt ved endringer i etterspørselen.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere