NA24.no

Konsernsjef Erik Haugane i Det norske oljeselskap DETNOR S
Konsernsjef Erik Haugane i Det norske oljeselskap DETNOR S Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Det norske leter mer

Sist oppdatert:
Økte letekostnader trekker resultatet ned.

Det norske oljeselskap er ute med sin kvartalsrapport etter andre kvartal. Høye letekostnader gir et solid underskudd i kvartalet.

NA24 - din næringslivsavis

I løpet av perioden som strekker seg fra og med april til og med juni hadde Det norske en produksjon på 162.576 fat oljeekvivalenter. Det er en bedring fra 144.101 fat i samme periode i fjor, men noe lavere enn de foregående kvartalene.

Den realiserte oljeprisen var i snitt på 58,8 dollar per fat i årets andre kvartal. Det er mer enn en halvering sammenlignet med 118,3 dollar per fat i kvartal i 2008. Det sørget for at driftsinntektene falt til 66,8 millioner kroner fra 89,5 millioner kroner i andre kvartal i fjor.

Letekostnadene økte til 416,1 millioner kroner fra 102,6 millioner kroner, og ga et driftsunderskudd på 410,6 millioner kroner i andre kvartal. I fjorårets kvartal lå driftsunderskuddet på 65 millioner kroner. Før skatt havnet dermed på 400,7 millioner kroner i tap, men på grunn av skattereglene for oljeselskapene ble nettoresultatet et tap på 77,1 millioner kroner for perioden.

I samme kvartal i fjor lå resultat før skatt på minus 66,4 millioner kroner, mens nettoresultatet var minus 6,7 millioner kroner.

Kontantstrømmen fra operasjonelle aktiviteter var negativ på 394,5 millioner kroner, og bidro til å redusere kontantbeholdningen med 502,5 millioner kroner til 1,35 milliarder kroner i løpet av kvartalet.

I tiden fremover vil oljeselskapet opprettholde en stor letevirksomhet, og beholde posisjonen som det nest største leteselskapet på norsk sokkel.

- En stor andel operatørskap, kombinert med betydelig riggkapasitet, gir selskapet både gjennomføringsevne og fleksibilitet til å velge de til enhver tid mest lønnsomme boreprospektene. Eksempelvis har funnet av betydelige oljemengder i Grevlingprospektet ført til at letebrønner i to nærliggende prospekter (PL 408 og PL 337) har blitt framskyndet og ytterligere to prospekter er under evaluering for potensiell boring allerede neste år, skriver selskapet i en redegjørelse.

De er også optimistiske med tanke på gode resultater fra letevirksomheten.

- Det har vært en god utvikling i selskapets kjerneområder, etter vellykket leting, og usiktene for positive leteresultater i andre halvår anses som gode, heter det i resultatrapporten til oljeselskapet.

Ved utgangen av andre kvartal hadde selskapet 51 lisenser og hadde operatørskap i av 28 lisensene.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere