NA24.no

Det norske reddet DNO-resultatet

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)
Sist oppdatert:
Driftsresultatene svekkes for oljeselskapet.

Driftsinntektene til DNO falt til 184 millioner kroner i første kvartal, en nedgang på 56 prosent fra 421,9 millioner kroner samme kvartal året før. Årsaken er lavere oljepriser og lavere produksjon.

NA24 - din næringslivsavis

Driftsresultatet endte på minus 77 millioner kroner i kvartalet, mot et overskudd på 154 millioner kroner samme periode året før, mens resultatet før skatt endte på et plussresultat på 129,2 millioner kroner. Dette er en forbedring fra samme kvartal i fjor da resultat før skatt endte på 115 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Årsaken er at de har skrevet opp verdiene for aksjeposten i Det Norske, som de skilte ut og solgte seg ned av i fjor.

Ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans forventet analytikerne at resultat før skatt skulle vise et overskudd på 178 millioner kroner, mens driftsresultatet var forventet å lande på minus 46 millioner kroner. Driftsinntektene var anslått til å bli på 185 millioner kroner.

Investeringer ble redusert til 77 millioner kroner i kvartalet, fra 238 millioner kroner samme kvartal året før. DNO har allerede annonsert at de kommer til å redusere investeringsnivået for inneværende år betydelig sammenlignet med 2008.

- DNO har tydelig vist sin operasjonelle fleksibilitet ved raskt å respondere på fallet i oljeprisen. Vår langsiktige strategi ligger fast, men vi har skiftet fokus til utvikling og produksjon på kort sikt, sier toppsjef Helge Eide i en børsmelding. Han sier at investeringsnivået for i år vil være signifikant lavere enn i fjor.

Tidligere denne uken fikk DNO melding fra de kurdiske selvstyremyndighetene i Irak om å starte prosessen med å eksportere olje fra Tawke-feltet allerede 1. juni. Dette er forventet å øke produksjonen, og ikke minst styrke kontantstrømmen og den finansielle posisjonen betydelig.

I første kvartal i år lå produksjonen på 10.786 fat olje per dag og er en klar nedgang sammenlignet med de foregående kvartalene og ikke minst sammenlignet med første kvartal i fjor da produksjonen lå på 17.752 fat olje per dag.

Hovedårsaken til produksjonsnedgangen ligger i at det kun har vært testproduksjon fra Tawke-feltet i Nord-Irak, men det er også vært en klar nedgang i produksjonen fra Jemen.

Kontantstrømmen fra driften havnet på minus 120,9 millioner kroner, og beholdningen av kontanter og kontantekvivalenter ble redusert fra 176,1 millioner kroner ved begynnelsen av perioden til 142,7 millioner kroner ved utgangen av første kvartal.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere