NA24.no

Det skinner av Oslo Børs

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Oslo Børs stråler i solen. Det gjør investorene også som sendte børsen til nye rekorder.

Det ble ny rekord på Oslo Børs mandag. Dermed fikk investorene i det norske aksjemarkedet en knallstart på uken. Den nye sluttrekorden lyder på 475,86 poeng, det er en oppgang på 0,84 prosent. Den tidligere rekorden ble satt 14. februar og var på 472,75 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Drevet av sterk oljepris og en oppgang i dollarkursen var hovedindeksen på Oslo Børs over 476,40 poeng, og slettet med det den tidligere alle tiders toppnotering på 473,41 poeng også det satt 14. februar. Den nye toppnoteringen ble satt rett før børsen stengte og lyder på 476,40 poeng.

Statoil i praktslag
Statoil var i storform. Aksjekursen i den norske oljekjempen ble 3,01 prosent mer verdt og steg til 171 kroner. Selskapet er med som deltager i den kommende lisensrunden i Jemen. Det sier Khalid Bahah til nyhetsbyrået Dow Jones Newswires.

Fusjonskamerat Norsk Hydro steg 1,96 prosent til 208,50 kroner og har aldri vært verdsatt høyere. Totalt er alle aksjene i Hydro nå verdt 268,2 milliarder kroner og befester dermed tronen som det nest største børsnoterte selskapet i Norge. Det er før fusjonen med giganten Statoil er gjennomført.

Bak oppgangen til Statoil og Hydro finner vi oljeprisen. Uro i Afrikas største oljeprodusent sender oljeprisen oppover. Det er i forbindelse med presidentvalget i Nigeria at markedet nå frykter for stopp i forsyningene fra det oljerikelandet. Dermed øker risikopremien ytterligere. Misstanke og beskyldninger om valgfusk florerer, og har ført til dødelige sammensammenstøt i det oljerikelandet.

Oljeoppgang
Ved råvarebørsen i London klatret kontraktene på nordsjøolje med levering i juni over 67,10 dollar fatet. Oppgangen kommer samtidig som dollaren igjen nærmer seg 6 kroner. Da børsen stengte kostet én dollar 5,98 kroner.

Selv om oljeprisen har styrket seg i løpet av helgen har ikke dette gitt utslag for aksjonærene i DNO. Fredag var dette oljeselskapet på alles lepper etter rykter om at Statoil kan komme til å kjøpe DNO. Det var ikke første gang at DNO stakk til himmels på oppkjøpsrykter som skjer titt og ofte.

Fiskekjempen Marine Harvest falt 2,93 prosent til 6,62 kroner. Lakseprisen skal ifølge Finansavisen har falt mot 26 kroner kiloen. Det blir ikke tatt godt i mot blant investorene.

Solide tall
Yara var en annen aksje som var i skuddet. Selskapet la frem solide tall fredag og markedet har svart med å sende aksjekursen rett opp. Mandag steg Yara 3,06 prosent til 177 kroner. Den nye profilen som miljøaksje slår godt an og selskapet har tro på at utviklingen innen gjødselmarkedet vil fortsette oppover.

Acergy, Frontline, TGS og Ementor var andre sterke aksjer mandag. De steg henholdsvis 3,28 prosent til 126 kroner, 2,86 prosent til 215,75 kroner, 2,93 prosent til 140,50 kroner og 2,68 til 57,50 kroner.

Vinnerne
Et positivt resultatvarsel sendte Otrum til toppen av vinnerlisten. Hotell-tv-selskapet opplevde høy aktivitet i første kvartal og har satt ny omsetningsrekord på 130 millioner kroner. Totalt er 11.000 nye rom utstyrt med utstyr fra Otrum. Dette fikk aksjemarkedet til å sende kursen opp 13,79 prosent til 16,50 kroner.

Golar LNG klatret 8,07 prosent til 93,50 kroner etter å ha sikret seg en milliardavtale. Den brasilianske oljegiganten Petrobras har gitt John Fredriksens rederi to viktige kontrakter. Avtalen strekker seg over 10 år og omfatter to skip som skal fungere som flytende terminaler for lagring og regassifisering av flytende naturgass. Samlet kontraktsverdi er på hele 860 millioner dollar, godt over 5 milliarder kroner.

IT-selskapet TeleComputing steg 7,50 prosent til 25,80 kroner. Det var særlig kjøpsinteresse fra Glitnir som dro aksjekursen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere