Gå til sidens hovedinnhold

Det som feiler Zimbabwe

Politikeren Mugabe er ille, men økonomen Mugabe er verre.

(NA24-KOMMENTAR): Mens partene i Zimbabwe sliter med å finne et politisk kompromiss, introduseres det i dag en ny valuta i landet. Det skjer ved at man kutter ti nuller fra de gamle dollarsedlene. Landet har en absurd inflasjon på over 2 millioner prosent i året, og nylig ble det introdusert en seddel pålydende hundre milliarder dollar.

Ukens nyheter illustrerer at hovedproblemet i Zimbabwe ikke egentlig er politisk, men økonomisk.

Ja, Robert Mugabe har gjort landets demokrati til en parodi. Men det er tross alt andre land i verden som er mer brutale og diktatoriske enn Zimbabwe.

Derimot finnes det knapt eksempler på land som – fra et noenlunde brukbart utgangspunkt – har vanstyrt økonomien i samme grad som Zimbabwe. De fleste forstår at hyperinflasjon som i Zimbabwe gjør at en normal økonomi opphører å eksistere.

Oppskrift på fiasko
Hovedproblemet er kombinasjonen av en næringslivsfiendtlig politikk og ukontrollert offentlig pengebruk. Vilkårlig eiendomsrett, priskontroll, høye tollsatser, kunstig høy valutakurs og begrensninger på utenlandske investeringer har kjørt privat sektor – og dermed skattegrunnlaget – i grøfta.

Samtidig har offentlig sektor fortsatt å bruke penger som ikke finnes, og fylt hullet med seddelpressen. Dagens nye sedler vil om kort tid være like verdiløse som de gamle.

Kort sagt har Mugabe stort sett gjort det stikk motsatte av hva de fleste økonomer ville anbefalt.

Mulig i Botswana
Det verste er at Zimbabwes naboland i vest, Botswana, viser at det er mulig å velge en helt annen vei, både politisk og økonomisk.

Botswana har et rimelig velfungerende demokrati. Økonomien er ansett for å være den frieste på det afrikanske kontinentet. BNP pr. innbygger er ifølge de siste tallene fra IMF over 16.000 dollar, når man justerer for kjøpekraft. Det er for eksempel høyere enn både Chile, Polen og Argentina.

Til sammenligning er tallet for Zimbabwe rundt 200 dollar pr. innbygger, selv om et slikt mål er blitt nær meningsløst for dette landet. Realiteten er at folk flest nå lever av penger som sendes hjem av de mange som har flyttet til utlandet.

Også Botswana har betydelige problemer. For eksempel er økonomien svært ensidig basert på diamanteksport, arbeidsløsheten er høy, og i likhet med Zimbabwe er landet hardt rammet av HIV/AIDS.

Likevel er kontrasten mellom de to landene slående. Er man optimist, kan man si at Botswana viser at det går an. Er man pessimist, kan man si at forskjellen egentlig illustrerer hvor langt ned i myra Mugabe har klart å kjøre Zimbabwe.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Var ikke bedre før
Jenter og matte
FrPs trusetriks
Staten verst på purring
Slik spår du oljeprisen

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus

Kommentarer til denne saken