*Nettavisen* Økonomi.

Det stjeles mer i Norge

Foto: (Global Retail Theft Barometer)

Høyeste svinn- og tyveriforekomst siden 2007.

18.10.11 22:26

Det ble svindlet for 3,7 milliarder kroner i Norge mellom juli i fjor og juli i år. Det viser en studie utarbeidet av Centre for Retail Research (CRR) og Checkpoint Systems. Butikksvindelen i Norge har med det steget 7,1 prosent siden forrige måling.

Dette stjeler vi
Omtrent halvparten av svinnet her til lands kommer av butikktyveri fra kunder. Det bekymrer CRR.

- Enkelte ser detaljvarekriminalitet som et ufarlig eller interessant sosialt fenomen, eller bare som en kostnad ved å gjøre forretninger. De ignorerer dermed innvirkningen fra kriminelle gjenger, økende nivåer av vold mot ansatte og kunder, samt koblingene mellom detaljvarekriminalitet og narkotika, svindel og utpressing, sier professor Joshua Bamfield, direktør for Centre for Retail Research og forfatter av studien, i en pressemelding.

Det finnes ingen oversikt spesifikt for Norge, men globalt er dette blant de mest vanlige varene å stjele: Barberblader, kosmetikk, parfymer, alkohol, ferskt kjøtt, elektroniske tannbørster, barnemat, kaffe, elektroniske spill, merkesolbriller- og klokker og moteartikler.

Norge kommer godt ut internasjonalt
Sverige kommer verst ut i Norden. Hos våre naboer i øst har det blitt stjålet for 5,4 milliarder kroner fra juli i fjor til den samme måneden i år. Danskene ligger under Norge igjen, med 3,2 milliarder kroner.

Det er butikktyverier, nasking gjennomført av butikkansatte eller leverandører, detaljvarekriminalitet og administrative feil som regnes som svindel. På verdensbasis ble det svindlet for i overkant av 703 milliarder kroner i perioden, noe som utgjør 1,45 prosent av det samlede salget.

Selv om denne typen kriminalitet har steget i Norge, kommer vi også godt ut av det sammenlignet med gjennomsnittet i Europa. Der består nemlig svindelen for 1,39 prosent av det totale salget av varer, mens Norge ligger på 1,35.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag