*Nettavisen* Økonomi.

Det største prishoppet på 26 år

Foto: Solberg, Trond (VG)

- Forbrukerne vil knapt merke det, uttalte landbruksministeren om prisøkningen på ost da statsbudsjettet ble lagt fram.

14.10.12 21:32

Oslo (NTB): Forbrukerne vil knapt merke prisøkning på ost, uttalte landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) etter fremleggelsen av statsbudsjettet. Nå har osten blitt 5 prosent dyrere.

Prishoppet kom i september, samme måned som regjeringen varslet styrket tollvern på ost.

Innkjøpsprisen på ost har vært uendret i over et halvt år. Prisøkningen på 5 prosent i september er den største månedsveksten siden 1986, ifølge tall fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (Nilf).

- Tollendringen trer ikke i kraft før nyttår og engrosprisen er ikke endret, så det er ingen grunn til at osteprisen skal øke så mye i butikk. Prishoppet vitner om at kjedene skor seg og utnytter situasjonen. Det er både egoistisk og svært kynisk. Her har norske forbrukere all grunn til å reagere, sier Norsk Bonde- og Småbrukarlags leder Merete Furuberg til Nationen.

Norges Bondelag er enig og mener butikkjedene må ha en svært god forklaring på hvorfor osten har blitt så mye dyrere på kort tid. Det har i alle fall ingenting å gjøre med toll eller innkjøpspris, mener Bondelagets leder Nils T. Bjørke. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.