Det verste jobbmarkedet i nedtegnet historie

Foto: MARK RALSTON (AFP)

Dette er ikke tidspunktet å søke jobb i USA.

27.09.09 14:40

Det er nå seks ganger flere jobbsøkere enn det er ledige stillinger, ifølge det amerikanske arbeidsdepartementets seneste tall på området, som dekker juli måned.

NA24 - din næringslivsavis

Verste ratio
Mens det var 14,5 millioner offisielt arbeidsledige amerikanere den måneden, ble det kun utlyst 2,4 millioner faste stillinger. Ifølge The New York Times har ikke tallet vært høyere siden departementet begynte å føre data over ledige stillinger i 2000. Trolig var det verre for eksempel under de harde 1930-årene, men det har man altså ikke data på.

Finanskrisen har skapt et veldig vanskelig økonomisk klima, og selv om det nå er tegn på at økonomien er i ferd med å hente seg inn er det fremdeles stor usikkerhet knyttet til markedsutviklingen i de fleste bransjer.

- For mye usikkerhet
- Det er for mye usikkerhet der ute, sier Thomas A. Kochan, arbeidsøkonom hos Sloan School of Management ved prestisjetunge M.I.T., til avisen.

- Det kommer ikke til å bli en stor oppgang i ledige stillinger på en god stund, olle før arbeidsgivere føler seg sikre på at økonomien virkelig vokser, fortsetter han.

Flater ut
Imidlertid ser det ut til at vi er nær bunnen. Den neste rapporten fra det amerikanske arbeidsdepartementet kommer ut på fredag neste uke, 2. oktober. En fersk undersøkelse gjennomført av Bloomberg News tyder på at kun 180.000 arbeidere mistet jobben i september. Dette vil i så fall være det laveste fallet i sysselsettingen på over et år, og bringe arbeidsledigheten opp 0,1 prosentpoeng til 9,8 prosent. Det verste fallet kom i januar, da hele 741.000 amerikanere mistet jobben. Ikke siden 1941 hadde den amerikanske økonomien gjennomlevd et større fall i sysselsettingen i en enkelt måneden.

En annen undersøke gjennomført av Bloomberg, ved utgangen av august, viste at de fleste analytikere tror den amerikanske ledigheten skal opp i 10 prosent før den snur.

Les mer: Spår tosifret ledighet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.