NA24.no

Det vil koste deg 85 kroner å kjøre her

MARKERTE MOTSTAND: Trine Drevland og Helge Kleivhaug med ett av bannerne som ble brukt i aksjonen lørdag.
MARKERTE MOTSTAND: Trine Drevland og Helge Kleivhaug med ett av bannerne som ble brukt i aksjonen lørdag. Foto: Helgelendingen
500 millioner i bompenger er uakseptabelt, mener aksjonister.

Helgelendingen: Folk som var på vei til åpningen av Toventunnelen lørdag fikk flere påminninger om motstanden mot bompenger. Det vil koste 85 kroner (68 hvis du har autopass) å passere Toventunnelen. Så er det tre bomstasjoner i nye fylkesvei 78: Ved Rynes i Vefsn, ved Drevjamoen i Vefsn og på leirfjordsida av Toventunnelen.

500 millioner kroner av kostnadene med veien skal kreves inn via bompenger.

10–15 bannere var hengt opp på utvalgte steder langs fv 78.

Ber om fritak

– Vi håper folk får med seg at vi ikke er imot tunnelen, men at det er bompengene vi demonstrerer mot, sier Trine Drevland. Hun bor på Nyland i Vefsn.

– Bygda er innesperret av bomstasjoner, uten at vi har fått så mye bedre vei. Det eneste som er bedre for oss er rynessvingen. Flere familier betaler 4000–5000 kroner i måneden i bompenger. Det blir mange passeringer hver dag når ungene skal på fritidsaktiviteter, sier hun til Helgelendingen.

Saken fortsetter under bildet.

TYDELIG BUDSKAP: Ett av skiltene langs fv 78.


Nå håper aksjonsgruppa, som på Facebook kaller seg «Vi som kjemper mot en urettferdig bompengestruktur», at kommuneledelsen skal søke fritak for dem som bor i bygda.

– Andre kommuner har fått fritak. Søknaden vår ligger nå hos rådmannen. Vi ber om at kommunen støtter oss, sier Drevland til Helgelendingen

Hun hadde mange sambygdinger og andre bompengemotstandere med seg i aksjonen. Inne i tunnelen var det ungdommer som delte ut merker med påskriften «Fjern bom på Rynes» og «Nei til usosial politikk». 

Saken fortsetter under bildet.

ØYVÆRINGER: Ei aksjonsgruppe fra Dønna demonstrerte for bedre ferjetilbud.


Bedre ferjetilbud

En annen aksjonsgruppe benyttet også anledningen til å markere seg. Øyværinger fra Dønna hadde med seg parole og demonstrerte for et bedre ferjetilbud.

– Vi gleder oss over Toventunnelen og synes det er helt topp at vi slipper den trafikkfarlige veien langs fjorden. Men det er flere utfordringer på Helgeland, sier Leonid Rødsten, en av aksjonistene fra Dønna.

Han frykter ei framtid der folk fra øyene må kjøre en lang omvei, via Brasøy, Husvær, Austbø og Søvik for å komme til regionsenteret, eller til E6 som laksetrailerne skal. – Da blir det mindre fristende å bosette seg i øyene, og på sikt vil det også svekke regionsenteret, sier Leonid Rødsten.

Les flere saker hos Helgelendingen


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere