Gå til sidens hovedinnhold

Dette betyr brexit for lommeboken din

- Sommerferien blir mest sannsynlig mye billigere for nordmenn som skal til England, sier forbrukerekspert Hallgeir Kvadsheim til Nettavisen.

Sjokket over at britene vil forlate den europeiske unionen har forplantet seg i finansmarkedene verden rundt.

Pundet er i fritt fall,børsene faller kraftig og markedsaktørene flykter til antatt trygge havner som gull, tyske statsobligasjoner og japanske yen.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

- Billigere sommerferie

Det kan også få betydning for din lommebok. Hallgeir Kvadsheim, ekspert på privatøkonomi og kjent fra Luksusfellen på TV3, påpeker at pundfallet har gjort London-turen billigere over natten.

Nettavisen mener: Britene vender ryggen til fri flyt av mennesker i EU

Mens et britisk pund kostet 12,2 kroner torsdag er prisen i dag 11,78 kroner. På det høyeste i starten av året måtte man ut med over 13 kroner for pundet.

- Sommerferien vil mest sannsynlig bli mye billigere for nordmenn som skal til England, sier Kvadsheim til Nettavisen.

Les også: Brexit: Spår spillerflukt fra Premier League

Les også: Slik kan brexit påvirke Premier League

Børsras kan innebære kjøpsmuligheter, men ikke for alle, ifølge eksperten.

- Det er et veldig ras på børsene. Ofte, når den type hendelser inntreffer, reagerer finansmarkedene litt bipolart. Det faller mye i de første dagene – det tror jeg gir gode kjøpsmuligheter i aksjefondsmarkedet nå. Det er ikke for folk flest, de skal ikke nødvendigvis spekulere, men for en litt mer fremoverlent investor tenker jeg at det er en kjøpsmulighet.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED
embedNAvideo("1mMNHcZuvwUvKgVi1gcHgQ", false)

Kan påvirke norsk økonomi

Kvadsheim understreker at det ikke er godt nytt for norsk økonomi at britene vil trekke seg ut av EU.

- Hvis det blir en dominoeffekt som mange frykter slik at flere trekker seg ut fra EU, kan dette gi mer alvorlige konsekvenser også for norsk økonomi ved at det blir en periode med veldig stor uro i europeisk økonomi. Vi er en liten nasjon og blir ofte hardt rammet når det er mye uro.

Forbrukerblogg: - Hva betyr brexit for lommeboken din?

Verken SAS eller Norwegian har opplever en økt etterspørsel på reiser til Storbritannia. Men programleder i Luksusfellen og forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl mener de som skal på ferie til Storbritannia nesten har vunnet jackpot.

- Det blir billigere å reise til Storbritannia i sommer, om et ikke er jackpot for dem som allerede har bestilt, blir det hvert fall noen penger å spare.

(artikkelen fortsetter under)

- Ha is i magen

Sandmæl maner også småsparere til ikke å handle i panikk selv om det var blodrødt på Oslo Børs.

- For dem som har penger i aksjemarkedet er det en rød dag, og det kommer nok flere røde dager. Men husk at investeringer i markedet i utgangspunktet skal være langsiktig. Jeg anbefaler folk å ha is i magen. Dessuten, når markedet går ned betyr det at det blir billigere å kjøpe.

Forbrukerblogg: - Behold roen i kaoset

Torsdag var det nytt rentemøte i Norges Bank, hvor det ble besluttet å beholde styringsrenten på 0,5 prosent. Fredag meldte Nettavisen nyheten om at Norges Bank holder krisemøte etter at Storbritannia meldte seg ut av EU.

Sandmæl, og andre eksperter Nettavisen har snakket med, tror også at boligrenten kan gå ytterligere ned.

- Det kan være det blir såpass mye uro i markedet at renten setter ytterligere ned. Det er bra for dem som allerede har lån at det blir billigere å låne penger.

- Nedgang er kjøpsmulighet

Forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan advarer mot dyrere ferier.

- Umiddelbart ser det ut som ferien kan bli dyrere for folk som reiser i EU. Euroen er styrket mot kronen og vi får mindre igjen for pengene i euroland. Dollaren har også styrket seg mot den norske kronen og det samme gjelder en rekke andre valutaer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hun mener også at småsparerne ikke må ty til panikkhandlinger.

- Aksjemarkedet svinger, for småsparere er det viktig å tenke at dette er penger som investeres på lang sikt. Markedet kan svinge veldig i ekstreme perioder. Hold hodet kaldt og vurder din egen risikoprofil, sier Reitan til Nettavisen.

Les også: Bare Putin har grunn til å feire i dag

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand mener børsraset kan by på en mulighet for å kjøpe billigere aksjer.

– For de som er offensive vil også dette være en kjøpsmulighet. Det er ikke en dum dag å kjøpe aksjer eller fond på. Men det er vanskelig å time aksjemarkedet, understreker hun.

– For dem som har penger plassert i aksjer eller fond, er mitt soleklare råd å sitte stille i båten. Her gjelder det ikke å la seg rive med av overskriftene, men følge planen man hadde, sier Picard til Nettavisen.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken