NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,90
Finansminister Siv Jensen la tirsdag frem revidert nasjonalbudsjett.
Finansminister Siv Jensen la tirsdag frem revidert nasjonalbudsjett. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Dette betyr budsjettet for deg

Sist oppdatert:
Dyrere strøm og mer til uføre, er bare noen av endringene.

Tirsdag kom regjeringen med sitt reviderte nasjonalbudsjett.

Jevnt over var det ingen enorme endringer, men en rekke små.

Strømmen blir dyrere
Regjeringen foreslår å øke elavgiften med 0,5 øre per kilowattime fra 1. juli 2015. For en gjennomsnittlig bolig er strømkostnaden anslått å øke med om lag 100 kroner inklusiv merverdiavgift. Nord-Troms og Finnmark er unntatt for denne avgiften.

Les også: - Skrotes i lang tid fremover

Billigere drivstoff
Fra 1. juli gjøres det endringer i avgiftene på drivstoff slik at biodiesel får en avgiftslettelse på 0,23 kroner per liter. Mineralsk autodiesel kommer uendret ut.

Kutter i innskjerpelse
Uføretrygdede kan komme vel 2.000 kroner bedre ut enn i statsbudsjettet.

Grunnen er at regjeringen endrer overgangsreglene for uføre slik at flere omfattes av overgangsreglene, og de som allerede omfattes, vil få et større skattefradrag.

Slipper moms på elbil
Etter at ESA har godkjent merverdiavgiftsfritak for elbiler vil Regjeringen iverksette fritak for leasing av elbiler og omsetning av elbilbatterier senest 1. juli 2015.

Varsler andre bilavgifter
Bilavgiftene vris fra hestekrefter og vekt til utslipp: Vektkomponenten skal reduseres, effektkomponenten utfases og CO2- og Nox-komponenten økes i engangsavgiften på bil.

De nye avgiftene blir ikke innført, men presentert nå.

Fjerner latterliggjort avgift
Regjeringen foreslår at Stortingets vedtak om miljøavgift på plast- og papirposer oppheves.

Mer for å få folk i jobb
I revidert budsjett foreslår Regjeringen tiltak som letter omstillingene i arbeidsmarkedet. Staten dekker en større del av utgiftene til permittering, og permitteringsperioden forlenges fra 26 til 30 uker. I tillegg øker tiltakene for ordinære arbeidsledige med 1000 plasser i annet halvår.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Siv Jensen la tirsdag fram revidert statsbudsjett.

Mer mot barnefattigdom
Regjeringen har nylig lagt frem en strategi mot barnefattigdom. Regjeringen følger opp med 106 millioner kroner til både nye tiltak og styrking av eksisterende arbeid.

Flere boliger til vanskeligstilte
Regjeringen foreslår 50 millioner kroner til kommunale utleieboliger. Dette vil både komme lavinntektsfamilier til gode og bidra til kommunenes bosetting av flykninger.

Kan bli rentekutt
For folk flest er kanskje den største påvirkningen budsjettet kan gi at regjeringen er så moderate at den ikke legger hindringer i veien for et nytt rentekutt.

Neste rentemøte er i juni, og nå venter store deler av tallknuserne at det vil bli et kutt fra dagens nivå på 1,25 prosent.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere