NA24.no

Dette betyr krakket for deg


Det er kaos i aksjemarkedene, kronen og oljen stuper - renten likeså. Klarer du å beholde jobben  oppe i dette er du godt stilt fremover.
Det er kaos i aksjemarkedene, kronen og oljen stuper - renten likeså. Klarer du å beholde jobben  oppe i dette er du godt stilt fremover. Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Lav boligrente, hett boligmarked, dyre utenlandsreiser, men bedre økonomi for alle med jobb.

Det er koas i aksjemarkedene, oljeprisen stuper og kronen faller. Hva betyr alt dette for deg?

Den norske økonomien er sterkt knyttet opp mot inntektene fra oljen. Når oljeprisen faller faller også inntektene til Norge. Mindre penger blir overført til oljefondet, som igjen betyr mindre penger overført til norsk økonomi.

Og når det er kaos i aksjemarkedene, flykter investorer fra vår perifere valuta, noe som også svekker kronen.

Færre arbeidsplasse i oljesektoren
En lavere oljepris gir problemer for store deler av landets oljesektor, noe som gir permitteringer, oppsigelser og færre oljerelaterte arbeidsplasser.

Alt i utlandet blir dyrere
Når oljeprisen faller, faller også kronen siden landet økonomi blir oppfattet som svakere. Svakere krone gjør at de fleste importerte varer blir dyrere.

For deg som er glad i å reise betyr en svak kroner at utenlandsreiser blir dyrere - også harryturen til Sverige eller Danmark.

Fordelene med svak krone
I motsetning til lavere oljepris, har en svekket krone noen positive virkninger.

Eksportindustrien får solgt mere til utlandet, noe som gir flere arbeidsplasser i norsk fastlandsøkonomi.

- Den svake kronekursen støtter opp om omstillingsprosessen i norsk næringsliv, nå når oljen får mindre betydning, ifølge avdelingsdirektør i NHO Dag Aarnes.

Han mener vi må nå se lenger enn oljen og håpe på flere investeringer i norsk næringsliv.

For eksportbedriftene betyr en svak krone reduserte kostnader og turismen til Norge kan øke.

Lav rente - positivt for svært mange nordmenn
Den internasjonale krisen har medført at man blant annet i Europa og USA, har et rekordlavt rentenivå.

Lavt rentenivå er gunstig for næringslivet som kan låne billig til å utvide eller investere. Det gir flere arbeidsplasser i enkelte sektorer.

Å ha jobb er gull verdt i nedgangstider

Som følge av ringvirkninger som følge av fallet i oljeprisen forventes arbeidsledigheten å stige. Men slipper du unna arbeidsledigheten vil du  mest sannsynlig øke din disponible inntekt. Mest takket være den lave renten.

- Spesielt vil de som har store lån få en svært bra utvikling i den disponible inntekten. For husholdninger med tre ganger inntekten i lån, vil den disponible inntekten øke med omtrent 10 prosent i år i forhold til i fjor, sier privatøkonomiekspert Rune Pedersen i smartepenger.no.

Les mer i saken: Dårligere tider, men økonomien din blir bedre

Norske boligeiere kan takke lave renter for at boligmarkedet er hetere enn noen gang. Lav rente gir økte boligpriser siden flere får lån til å kjøpe.

Les mer: Hva kan du forvente i boligprisvekst?

Lav rente gir i dag norske boligkjøpere lån til en rente som i dag er nesten gratis etter skattefordel og inflasjon er trukket fra.

Les mer: Så mye mer kan du låne med den nye lave renten

For dem med penger på bok betyr lav rente lav avkastning på sparepengene siden bankenes innskuddsrenter settes ned i takt med lånerenter.

Les også: 10 lønnsomme grep med dagens negative sparerente

Lav rente varsler tøffe tider

Det er lett å glemme at lav rente egentlig signaliserer at landet du bor kan kan forvente tøffe tider fremover. Lav rente betyr at landets økonomiske helstilstand er dårlig - noe lav rente skal forhindre (tilgang på penger blir billig - noe som gir økt økonomisk aktivitet).

Nordmenn har omsider har begynt å ta innover seg dette og at det er tøffere tider i Norge, med stigende arbeidsledighet og lavere økonomisk vekst. Det viser NHOs siste forventningsbarometer som ble sluppet tirsdag 15.08. Les mer her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere