*Nettavisen* Økonomi.

Dette bør du vite dersom du skal snoke i skattelistene

Skattelistene for 2014 blir offentliggjort fredag. I fjor ble det slutt på at man kan søke i ligningstall anonymt.

Skattelistene for 2014 blir offentliggjort fredag. I fjor ble det slutt på at man kan søke i ligningstall anonymt. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Det er kanskje ikke alle du burde søke på i skattelistene i år.

15.10.15 13:04

Fredag morgen legges årets skattelister ut.

Dermed har du igjen mulighet til å snoke på hva naboen, sjefen eller andre tjener. Men én ting bør du være observant på. De nye reglene som ble innført av Stortinget i fjor, medfører at du ikke kan søke anonymt.

Søkene dine loggføres, og alle du søker på i skattelistene, får vite at du har søkt på dem.

Slik sjekker du hvem som søker på deg
Når du har logget deg inn for å søke på skatteetaten.no, er det en egen fane hvor du får statistikk over hvem som har søkt på deg. Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på alle som har søkt på navnet ditt.

Du må være 16 år for å søke i skattelistene, og du kan søke på inntil 500 personer i løpet av en måned, ifølge Skatteetaten.

Følg med på Nettavisen fra fredag morgen
For noen år tilbake bestemte Stortinget at nettavisene ikke lenger kan tilby skattesøk, men det er fremdeles lov til å drive journalistisk basert på søk i listene.

- Ligningstallene har vært offentlige i mange hundre år, og er en viktig informasjonskilde for å se hvordan økonomien og skattesystemet vårt fungerer, sier ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen.

De første skattelistesakene på Nettavisen kommer til å bli publisert kort tid etter at skattesøket åpnes kl. 03 natt til fredag.

- Nettavisen vil ha en bred dekning, med fokus på politikere, næringslivsledere og andre som påvirker samfunnet vårt, sier Stavrum, som har skrevet en blogg der han kritiserer Stortingets innstramming av søkereglene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.