*Nettavisen* Økonomi.

Dette bygget er til salgs - lærere kan innkassere 11 milliarder kroner

SENTRALT I NEW YORK: 590 Madison Avenue, New York, også kjent som IBM-bygningen, ligger på Manhattan i New York og har 41 etasjer. Foto: (Google Maps)

Pensjonsfond selger New York-skyskraper og håper på mer enn 1,3 milliarder dollar.

Den såkalte IBM-bygningen sentralt på Manhattan i New York i USA er til salg, og selgerne - et pensjonsfond for lærere i Ohio - kan innkassere mer enn 1,3 milliarder dollar (rundt 11 milliarder norske kroner) på salget, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

State Teachers Retirement System of Ohio kjøpte en andel i eiendommen i 1994 og tok resten noen år senere. Om eiendommen nå skal selges helt eller delvis, er ikke avgjort, opplyser en talsmann for selgeren ifølge Bloomberg.

Ifølge Wikipedia er bygningen 184 meter høy, rommer 41 etasjer og har et gulvareal på 93.592 kvadratmeter. Den ble reist i 1983 og arkitekt var Edward Larrabee Barnes. IBM solgte seg ut i 1994, men er nå eiendommens største leietaker. Fasaden er dekket av glass og granitt.

En av aktørene som er store på investeringer i denne type eiendom i USA er det norske oljefondet eller Statens pensjonsfond utland, uten at de er nevnt i forbindelse med denne eiendommen. I fjor ga eiendomsinvesteringene i USA fondet en avkastning på 6,1 prosent målt i lokal valuta, og dette utgjorde 46,2 prosent av fondets unoterte eiendomsinvesteringer.

Samlet sett investerte oljefondet totalt 14,8 milliarder kroner i unotert eiendom i 2017. Investeringene hadde en markedsverdi på 219 milliarder kroner, ifølge årsrapporten.

I 2017 kjøpte oljefondet seg blant annet inn i 1101 New York Avenue og 900 16th Street i den amerikanske hovedstaden og betalte henholdsvis 190,8 og 74 millioner dollar.

I New York kjøpte oljefondet i 2017 en andel i 375 Hudson Street for 223 millioner dollar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag