*Nettavisen* Økonomi.

Dette bygget skjuler en super mulighet

Cultura sparebank Foto: Google Street View.

Ingen steder er det like lønnsomt å avlegge et besøk.

24.01.13 21:32

Nykomling til topps på Nettavisen NA24s første rentebarometer i 2013.

Den antroposofiske banken Cultura Sparebank, med sitt eneste kontor på Holbergs Plass i Oslo, satte ned utlånsrentene på boliglån 1. januar i år og inntar plassen som landets billigste boliglånsbank.

Topper to rangeringer
Som tabellene nederst i saken viser topper Cultura Sparebank listene, enten vi snakker om et lån på 1,5 millioner kroner og maks finansieringsgrad på 85 prosent, eller et et litt større lån på to millioner kroner med finansieringsgrad på solide 74 prosent.

Cultura Sparebank tilbyr en effektiv rente på 3,36 prosent for begge de nevnte lånene.

Gir kun lån til kjøp av miljøhus
Aberet, eller fordelen, med boliglån i Cultura Sparebank er at banken kun gir lån til miljøvennlige hus.

- Selv om vi er registrert som en vanlig sparebank så er vi litt spesielle i og med at vi bare gir boligån til boliger som tilfredsstiller strenge miljøkrav, sier Cultura Sparebanks lånesjef Kjell Fredrik Løvold til NA24.

Foreløpig gir banken lån til Shelterhus som bygges av Aktivhus og til svanemerkede hus som blant annet bygges av Skanska og Mesterhus. Det er også mulig å få lån til å kjøpe aktiv- og passivhus (mer om Cultura Sparebank finner du nederst i artikkelen).

Tysnes Sparebank og Gjensidige bank nærmest
Som tabellene under viser er det Tysnes Sparebank og Hegra Sparebank som kommer nærmest Cultura Sparebank når det gjelder det minste lånet.

Tysnes Sparebank, som er en lokal- og regionalbank, tilbyr en effektiv rente for lånet på 1,5 millioner kroner på 3,93 prosent. Med en nedbetalingstid på 25 år gir det et terminbeløp på 7.784 kroner sammenlignet med 7.350 kroner hos Cultura Sparebank. Hegra Sparebank, som er landsdekkende, tilbyr en effektiv rente på fire prosent for det samme lånet.

For lånet på to millioner kroner inntar Gjensidige Bank andreplassen med en effektiv rente på 3,45 prosent sammenlignet med 3,36 hos Cultura Sparebank. Skandibanken tar tredjeplassen med et rentetilbud på 3,50 prosent effektivt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Om Cultura Sparebank
Cultura Bank er en landsdekkende (alle kan bli kunder uansett bosted) norsk sparebank med 17 ansatte. Banken ble stiftet i 1997, men arbeidet med å starte banken startet allerede i 1986.

Cultura Bank har konsesjon som sparebank, og det juridiske navnet er Cultura Sparebank. Sparebanker er tradisjonelt organisert som selveiende stiftelser. Det vil si at ingen eier den formuesmasse som sparebankene representerer eller har krav på andel av sparebankens overskudd.

Banken er medlem av Bankenes Sikringsfond som sikrer hver innskyter opp til to millioner kroner.

I Europa er det en rekke banker som er blitt grunnlagt av antroposofer. I Norge har vi Cultura Sparebank, i Sverige har de Ekobanken og i Danmark Merkur Andelskasse. Bankene fikk i 2010 Nordisk Råds natur- og miljøpris for sitt grønne engasjement og sine bærekraftige prinsipper.

Cultura Bank forplikter seg ovenfor innskyterne til at innskuddene skal lånes ut til prosjekter som er samfunnsnyttige, som respekterer menneskerettighetene og som ivaretar miljøhensyn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.