*Nettavisen* Økonomi.

Dette drikker vi mest av

Rødvin er mer populært enn noen gang på Vinmonopolet. Foto: (Thinkstock)

Nordmenn henter impulser fra utlandet.

25.01.11 16:35

De siste ti årene har det vært en dobling i antall vinmonopolutsalg i Norge. Vinsalget øker med to prosent.

- Vinsalget økte med 1,3 millioner liter fra 2009 til 2010 og økte dermed mest i antall liter, mens brennevinssalget gikk ned med 273 000 liter. Ølsalget økte med 180 000 liter, men det var salget av alkoholfritt øl som økte mest i antall prosent. Dette salget økte med 33 prosent, opplyser kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet.

Impulser fra utlandet
Salget av vin har for alvor slått rot i Norge. Bing Lorentzen tror det er på grunn av nordmenns nye vaner.

- Folk er mer opptatt av vin og mat enn før og henter også impulser fra utlandet. Det kan også være at nordmenn kjøper mer av brennevinet i utlandet. Det polet solgte mest av i 2010 er rødvinene Doppio Passo fra italia og J.P Chenet fra Frankrike, sier han.

Nedgang
Allikevel opplevde Vinmonopolet nedgang og stagnasjon i salget mot slutten av 2010. Selv om salget på landsbasis økte med 1,6 prosent i forhold til 2009, opplevde man en nedgang på 2,4 prosent i desember 2010 i forhold til desember 2009.

- Vi har jo en salgsøkning, men den er langt mindre enn tidligere. Vi har vanligvis hatt en økning på 3 til 4 prosent i året. Det er ikke nødvendigvis slik at folk drikker mindre, men nordmenn reiser mer enn før og da kjøper de kanskje mer i utlandet og på tax-free, fortsetter Bing Lorentzen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag