NA24.no

Dette er åpningstidene for matbutikker og Vinmonopolet i 17. maihelgen


Det er stor køfare for polkunder som er sent ute med pinsehandelen fredag ettermiddag.
Det er stor køfare for polkunder som er sent ute med pinsehandelen fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Du bør være tidlig ute for å unngå mat- og alkoholtørke i pinsen og på 17. mai.

I år kommer 17. mai rett etter pinsen, noe som gir oss fire fridager på rad fra og med lørdag 14. mai. Denne nokså uvanlige kombinasjonen av høytidsdager får også konsekvenser for åpningstidene for Vinmonopolet og ølsalget i butikk.

Les også: Velg riktig Champagne til 17. mai

Vinmonopolet er stengt lørdag, og åpner ikke igjen før onsdag. Nye regler fra 1. august gjør at årets pinse er den siste «aften»-dagen Vinmonopolet er lukket.

- Lørdag er derfor en historisk dag. På nyttårsaften har de nye reglene for åpningstider tredd i kraft, og Vinmonopolet kommer til å holde åpent den dagen. Det samme gjelder for påskeaften og pinseaften neste år, sier pressesjef i Vinmonopolet, Jens Nordahl, til Nettavisen.

Ølsalg bare til kl. 15 lørdag
Ølsalget i dagligvarebutikker er stengt mandag og tirsdag neste uke. I mange kommuner stanser også ølsalget førstkommende lørdag tidligere enn i vanlige uker.

 Pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

I Oslo, Kristiansand, Trondheim og Tromsø er ølsalget åpent fra 09 til 15 lørdag. Bergensere og drammensere kan kjøpe øl fra 08 til 16, mens ølsalget i Stavanger er åpent fra 09 til 18.

Matbutikkene stenger imidlertid klokken 16 lørdag (les mer nederst i artikkelen), så det kan være vanskelig å oppdrive øl etter den tid også i Stavanger.

Vinmonopolet venter storinnrykk av kunder torsdag og fredag denne uken, og julen er trolig den eneste perioden i år med større salgstrykk. Ifølge Nordahl var gårsdagens omsetning dobbelt så høyt som for en normal onsdag.

- Vi har mye folk på jobb i dag og i morgen, og de ansatte har erfaring med enda tøffere tak enn det vi står overfor. Likevel er det en risiko for at de aller mest populære kan bli utsolgt enkelte steder. Det lønner seg ikke å utsette handelen til i morgen ettermiddag, sier pressesjefen.

Les også: Tre lavtrykk truer 17. mai-været

Holder å være i lokalet til kl. 18
De fleste polutsalgene holder åpent til klokken 18 fredag, men det finnes lokale variasjoner.

- Hva skjer hvis det er lange køer og man ikke når frem til kassen innen klokken 18?

- Du får kjøpt så lenge du var inne i butikken innen stengetiden, beroliger Nordahl.

Salget av varer med høyt alkoholinnhold og mye sukker og kalorier pleier å flate ut og synke på våren, og det fine været mange steder i landet har forsterket denne trenden, forteller Nordahl.

- Vi selger mye lett og lyst på denne tiden. I tillegg går det selvsagt veldig mye Champagne og musserende, avslutter han.

Dersom du skulle bomme på både øl- og polsalget selv etter å ha lest denne artikkelen, finnes det fortsatt en mulighet til å skaffe seg alkohol på 17. mai.

Det betinger at du bor i nærheten av Sverige. I broderlandet er Systembolaget nemlig åpent både lørdag og mandag.

Matbutikkene stenger tidlig lørdag
Det er ikke bare alkoholsalget som påvirkes av de kommende helligdagene. Med mindre du bor i nærheten av en Brustad-bu, får du ikke kjøpt dagligvarer fra lørdag klokken 16 og onsdag morgen.

For å unngå potensielt kaos i butikken lørdag formiddag, er det nok lurt å ta 17. mai-handelen allerede i dag eller fredag.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere