*Nettavisen* Økonomi.

Dette er dårlig nytt for lommeboken din

Penger sedler kroner krone seddel

Penger sedler kroner krone seddel Foto: (DNB)

- Det er lett og lønnsomt å drive bank i Norge.

28.08.13 09:56

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) krever landets banker stadig mer for å låne ut penger.

I løpet av andre kvartal steg rentemarginen for bankene alene fra 2,36 prosentpoeng til 2,58 prosentpoeng.

Det mener Forbrukerrådet at illustrerer at landets banker nå opplever gode dager.

- Det bekrefter signalene om at det er lett og lønnsomt å drive bank i Norge akkurat nå, sier Jorge Jensen, fagdirektør finans i Forbrukerrådet, til Nettavisen NA24.

Landets største bank peker på at det å tjene penger er en forutsetning.

- Det er lønnsomt å drive bank, det er en forutsetning for å ha kommersielle banker. Egenkapitalavkastningen vår er imidlertid halvert på fem år. I dag er den på 11 prosent, mens kapitalkostnadene våre er på rundt 9 prosent. Eierne våre må ha litt fortjeneste på kapitalen de investerer, ellers vil de investere i andre selskaper i stedet, sier Thomas Midteide, Konserndirektør Kommunikasjon hos DnB, til Nettavisen NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: CF WesenbergKolonihaven

Krever mer - betaler mindre
Utlånsmarginen i banker og kredittforetak samlet økte med 0,34 prosentpoeng i 2. kvartal til 2,62 prosent. Med unntak av en nedgang på 0,08 prosentpoeng i årets tre første måneder har marginen steget helt siden mars i fjor. Det har gjort at marginen nå er på det høyeste nivået siden slutten av 2008.

Utlånsmarginen på nedbetalingslån og rammelån med pant i bolig økte med 0,40 og 0,50 prosentpoeng til henholdsvis 2,49 og 2,51 prosent.

Gjennomsnittlig utlånsrente fra banker og kredittforetak økte med 0,11 prosentpoeng i 2. kvartal 2013, til 4,31 prosent etter en nedgang i de fem foregående kvartalene. Utlånsrenten var 0,03 prosentpoeng lavere ved utgangen av 2. kvartal 2013 enn på samme tidspunkt året før. Banker og kredittforetaks utlånsrente til husholdningene økte med 0,17 prosentpoeng til 4,46 prosent, mens renten på utlån til ikke-finansielle private foretak bare økte med 0,01 prosentpoeng til 4,51 prosent.

Og samtidig som utlånsrententene har steget har bankenes egne innlån i Nibor falt til det laveste nivået siden målingene begynte i 1986.

DnB forklarer utviklingen på følgende måte.

- Det er to grunner til det. For det første kommer vi fra et marginnivå hvor bankene tapte penger på boliglån. Det kunne ikke vare. For det andre er bankene nødt til å øke marginene for å innfri de kapitalkravene myndighetene har kommet med. Både myndighetene og vi er tilhengere av mer solide banker, men det er klart at dette har en pris som kundene også må være med på å betale. Finansdepartementet har selv regnet ut at norske banker må øke kapitalen med over 120 milliarder kroner de neste par årene. Dette er langt mer enn bankene tjener i dag, sier Thomas Midteide.

Klikk på bildet for å forstørre.

- For liten konkurranse
Jorge Jensen på sin side peker på det at bankenes økte tilgang på billig finansiering ikke slår ut i billigere lån til forbrukere, skyldes at konkurransen ikke er skarp nok.

- Forbrukere påfører ikke bankene tap på boliglån av nevneverdig grad, og er sånn sett bankenes beste kunder.

- Marginutviklingen gjør det naturlig å undersøke hvordan konkurransen egentlig fungerer i bankmarkedet, slik Finanskomiteen har bedt om. For i teorien skal det gunstige innlånsmarkedet føre til lavere priser for forbrukere.

At det skal være svak konkurranse i markedet er Midteide uenig i.

- Nei, vi opplever konkurransen om hver eneste lånekunde som knallhard. Det er over 120 banker å velge mellom i Norge med forskjellige tilbud og priser. Forbrukerne er aktive, og sjekker jevnlig hvilke tilbud som finnes i markedet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rekordlave statlige renter
Renten på nedbetalingslån med pant i bolig fra statlige låneinstitutter falt i 2. kvartal 2013 til 2,91 prosent, det laveste nivået for den perioden som SSB har data for.

I banker og kredittforetak økte derimot renten på rammelån og nedbetalingslån med pant i bolig med 0,27 og 0,17 prosentpoeng til henholdsvis 4,10 og 4,18 prosent.

Landets billigste boliglån
Landets billigste boliglån får du hos Skandiabanken.

Det viser vår ferske oversikt hentet fra finansportalen.no. For et boliglån på 1,5 millioner kroner, 84 prosent finansieringsgrad (16 prosent egenkapital) flytende rente og 20 års nedbetaling slipper du unna med en effektiv rente på rett over fire prosent, nærmere bestemt 4,05 prosent. Det gir et månedlig terminbeløp på 9.072 kroner.

Nest beste boliglån finner vi hos Vang Sparebank, som i likhet med Skandiabanken tilbyr lån til kunder uansett hvor du bor i landet. Vang Sparebank tilbyr en effektiv rente på 4,09 prosent - som gir et terminbeløp på 9.086 kroner - kun 14 kroner mer enn hos Skandiabanken.

På bronseplass finner vi lokal- og regionalbanken Bien Sparebank, som tilby en effektiv rente på nevnte lån på 4,14 prosent til kunder i Oslo og omegn. Terminbeløpet hos Bien er 9.130 kroner - 58 kroner mer enn Skandiabanken.

I tabellen finner du de ti billigste bankene akkurat nå. Totalt er det 22 banker som tilbyr lån etter våre kriterier. Tilbudet til alle de 22 bankene kan du studere her .

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.