NA24.no

Dette er det absolutt verste du kan gjøre med pengene dine

NØKKELEN: Planlegging av din egen personlige økonomi er nøkkelen for å kunne realisere sine drømmer senere i livet. I slutten av tenårene og gjennom 20-årene kan tøffe biler, fest og fart legge et dårlig fundament for din økonomi livet ut.
NØKKELEN: Planlegging av din egen personlige økonomi er nøkkelen for å kunne realisere sine drømmer senere i livet. I slutten av tenårene og gjennom 20-årene kan tøffe biler, fest og fart legge et dårlig fundament for din økonomi livet ut.
Sist oppdatert:
Tabber du deg ut med pengene dine får det konsekvenser for levestandarden resten av livet. Her er rådene for å unngå de dyreste økonomifellene.

Vi tar alle dårlige valg om hva vi bruker pengene våre på. De fleste eksemplene på dårlig pengebruk har heldigvis konsekvenser av det mer trivielle slaget, skriver Nord24.

Men noen pengetabber kan få alvorlige konsekvenser for den personlige økonomien vår for resten av livet.

Og det er noen av de økonomiske tabbene som går igjen i de ulike fasene av livet.

Nord24 har spurt tre forbrukerøkonomer om hva man absolutt ikke må finne på å gjøre med pengene sine gjennom livet, tiår for tiår.

Her er svarene, med råd om hvordan du unngår å havne i klemma.

20-årene: Du bruker mer enn du tjener

20-årene lokker med fest, fart og moro, og mange av de unge lovende har ennå ikke lært seg å sette tæring etter næring.

Gjengangeren: Dyre billån. For samtidig som du betaler de høye månedlige rentekostnadene, faller verdien av bilen som en stein.

- For mange er dette en økonomisk bombe. Bil er luksus, og noe du må regne på om du har råd til. Det er ikke bare prisen på bilen som skal betales, men bensin, vedlikehold, årsavgift, bompenger, forsikring og verdifall. Bil er ingen investering. Det er et tapsprosjekt, fastslår Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i DNB og tidligere programleder i «Luksusfellen».

Hun påpeker at personer i slutten av tenårene og starten av 20-årene ofte ikke vet hvor mye det koster å flytte for seg selv, før det er for sent.

- Når jeg spør unge hva de sparer til, så svarer de gjerne at det er russetiden. Årsaken er at de ikke vet bedre. Ingen har fortalt dem at de bør spare til bolig, sier Sandmæl.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, anbefaler alle unge om å bygge seg opp en bufferkonto med et par titusener.

- Veien til kredittkort og forbrukslån blir veldig mye kortere dersom du ikke har litt penger i bakhånd til uforutsette hendelser.

30-årene: Den store boligfellen

Kjæresten blir til samboer, og barn står gjerne for tur. I 30-årene havner livet i fastere rammer. Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, sier at den store tabben som ofte blir begått i 30-årene er å ikke inngå en samboerkontrakt. Og det er i hovedsak kvinner som kommer tapende ut.

- Har du en partner, men velger å ikke gifte deg, er det viktig å ha avtalene i orden med tanke på et eventuelt brudd. Tradisjonelt har kvinner ofte betalt for løpende forbruk, mens mannen betaler for de varige verdiene. Det gjør at den ene parten sitter igjen med fint lite uten en kontrakt, sier Picard.

Elin Reitan trekker frem at mange kvinner også velger å trappe ned på jobben for å være hjemme med barna.

- Man bør sikre seg en form for økonomisk kompensasjon for lønns- og pensjonstapet som kommer som en følge av å prioritere hjemmet fremfor jobben, sier hun.

En annen økonomisk blunder er å rett og slett bruke for mye penger på barna, fremfor å betale nok ned på boliggjelden.

- Én av fire foreldre opplever at kostnadene knyttet til barnet har vært høyere enn de trodde på forhånd. Barna blir større og krever mer, og mange foreldre gir etter for kjøpepresset, sier Silje Sandmæl i DNB.

40-årene: Pensjonstabbene

Pensjon er et kjedelig å snakke om, men i 40-årene er det på høy tid å sette seg inn i temaet. Dine pensjonsavtaler hos nåværende og tidligere arbeidsgivere vil avgjøre hvordan livet blir når arbeidslivet er over.

- Mange oppdager at de bør begynne å spare selv. Er du ikke allerede i gang, må du begynne nå, mener Kristina Picard i Storebrand.

Ved jobbskifter vil bedriftens pensjonsordning være vel så viktig som lønnen.

- Velg en arbeidsgiver med en god ordning. Mange eldre kan få seg et sjokk når de går av og oppdager at drømmene er store, men inntekten langt mindre enn før. Pensjonisttilværelsen bør planlegges i god tid, slik at du når tiden kommer har råd til å realisere drømmene dine, sier DNBs Silje Sandmæl.

En stor tabbe er å sette alle sparepengene inn i banken og tro at det er en god plassering.

- Alt for mange nordmenn har alt for mange penger stående i banken over alt for lang tid. Når rentenivået er så lavt som nå, så taper man faktisk kjøpekraft. Pengene blir med andre ord mindre verdt, sier Picard.

- Å utsette pensjonssparingen vil føre til at du trolig må stå lengre i jobb enn du hadde tenkt, sier Elin Reitan i Nordea.

50-årene: Gambling på børs

Jo eldre jo blir, desto mer tid bør du investere i å planlegge pensjonen. Med innskuddspensjon kan du selv velge hvor mye av beholdningen din som skal settes i aksjer. Spesielt anbefales det at man setter opp aksjeprosenten, for å øke avkastningen over tid.

Men: Å glemme å justere tilbake og ta penger ut av aksjemarkedene kan koste dyrt – dersom børsene krakker rett før du skal begynne å nyte godt av pengene.

- Etter hvert som pensjonsalderen nærmer seg, bør du sakte men sikkert trappe ned aksjeandelen din og sette mer i renter. Da unngår du å bli offer for store svingninger rett før du skal begynne å tære på pensjonen din, sier Kristina Picard.

I tillegg fremhever hun at mange flere enn før tar med seg boliggjeld inn i pensjonisttilværelsen.

- Da blir pensjonsplanleggingen ekstra viktig, og du må finne en balanse mellom pensjonsinntekt, formue og gjeld, sier Nordea-økonomen.

60-årene og videre

Barna er for lengst flyttet ut av huset, og tiden er kommet for å innta rollen som godmodig og gavmild bestemor- eller far.

Men tiden for å ta de gode økonomiske grepene er imidlertid forbi for den gjennomsnittlige borger.

Har du helsen med deg, og hvis du har forvaltet din egen økonomi godt gjennom de forgående tiårene er forhåpentlig voksenlivet tilbake der det startet: Med reiser, fest og fart.

Les flere saker fra Nord24 her.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere