*Nettavisen* Økonomi.

Dette er DNO

Foto: (Scanpix)

Oljemyggen DNO har det siste året hatt en eventyrlig oppgang på Oslo Børs. Nå er børsfesten i fare.

10.01.06 15:24

Tirsdag kunne TV 2 Nettavisen avsløre at det norske oljeselskapet DNO mangler en gyldig avtale med myndighetene i Iran . Selskapet har kun inngått en avtale med styret i de kurdiske områdene i Nord-Irak.

Etter at saken ble kjent, har DNO-kursen rast. Ved 15-tiden er selskapet ned omtrent åtte prosent, og var en periode ned ni prosent. Nå spekuleres det i om børsfesten er over for denne gang.

Investorer av alle størrelser har lempet ut aksjer, og omsetningen er nesten oppe i 2,5 milliarder kroner.

Børsraketti 2005
Det siste året har DNO hatt en eventyrlig vekst på Oslo Børs. Siden årsskiftet 2004/2005 har aksjekursen steget med nesten 800 prosent.

På begynnelsen av fjoråret ble selskapet omsatt for like over seks kroner, mens kursen i slutten av desember 2005 nådde 65 kroner.

En brøkdel av oljegigantene
DNO ble startet i 1971, og er et uavhengig oljeselskap som friver med utvikling og produksjon. Selskapet er både operatør og lisenshaver, og er blant annet inne i Nordsjøen, Yemen, Syria og Mosambik.

Markedsverdien er for tiden på mellom 12 og 13 milliarder kroner. Til sammenlikning er Statoil verdt nær 355 milliarder kroner, mens Hydro prises til nesten 185 milliarder kroner.

Største aksjonærer
De største aksjonærene er ifølge DNOs nettside Credit Suisse First og Larsen Oil & Gas, med henholdsvis 9,18 prosent og 4,02 prosent. Styreformann Berge Gerdt Larsen står bak sistnevnte selskap.

Corleone II, som er heleid av Bergens-investoren Einar Galtung Døsvig, har en aksjeandel på 3,34 prosent.

De siste årene har DNO vært kjent som en traderfavoritt, og var i sin tid en «folkeaksje».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.