NA24.no

Dette er Ehud Olmert

Sist oppdatert:
Her kan du lese om mannen som styrer Israel.

Statsminister Ariel Sharons sykdom har ført til et hurtig maktskifte i Israel, der visestatsminister Ehud Olmert (60) nå styrer.

- Olmert er en karrierepolitiker og ble første gang valgt inn som medlem av Israels nasjonalforsamling i 1973, 28 år gammel. Hans fanesak i valgkampen den gang var sosial rettferdighet.

- Selv om han tilhørte høyrepartiet Likud, brøt han med haukene i partiet da han på 1990-tallet støttet et venstreforslag om selvstyre for palestinerne.

- Olmert overtok etter Jerusalems mangeårige borgermester Teddy Kollek i 1993 og ble sittende lenge i den rollen. Han ble blant annet en god venn med sin kollega i New York på den tiden, Rudolph Giuliani.

- Som medlem av Sharons regjering gjorde Olmert seg ofte bemerket med diplomatiske utspill overfor mediene før statsministeren selv hadde gitt sin formelle støtte til dem.

- Han støttet Sharon mot høyreopprørerne i striden om tilbaketrekking fra Gaza, og han ble en av de første som fulgte Sharon da denne forlot Likud-partiet i november og stiftet et nytt sentrumsparti, Kadima.

- Olmert bor i Jerusalem med kona Aliza og fire barn.

(Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere