*Nettavisen* Økonomi.

Dette er Ehud Olmert

Her kan du lese om mannen som styrer Israel.

05.01.06 11:34

Statsminister Ariel Sharons sykdom har ført til et hurtig maktskifte i Israel, der visestatsminister Ehud Olmert (60) nå styrer.

- Olmert er en karrierepolitiker og ble første gang valgt inn som medlem av Israels nasjonalforsamling i 1973, 28 år gammel. Hans fanesak i valgkampen den gang var sosial rettferdighet.

- Selv om han tilhørte høyrepartiet Likud, brøt han med haukene i partiet da han på 1990-tallet støttet et venstreforslag om selvstyre for palestinerne.

- Olmert overtok etter Jerusalems mangeårige borgermester Teddy Kollek i 1993 og ble sittende lenge i den rollen. Han ble blant annet en god venn med sin kollega i New York på den tiden, Rudolph Giuliani.

- Som medlem av Sharons regjering gjorde Olmert seg ofte bemerket med diplomatiske utspill overfor mediene før statsministeren selv hadde gitt sin formelle støtte til dem.

- Han støttet Sharon mot høyreopprørerne i striden om tilbaketrekking fra Gaza, og han ble en av de første som fulgte Sharon da denne forlot Likud-partiet i november og stiftet et nytt sentrumsparti, Kadima.

- Olmert bor i Jerusalem med kona Aliza og fire barn.

(Reuters)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag