NA24.no

Dette er ekspertenes Obama-dom

Foto: PETE SOUZA / WHITE HOUSE PHOTO / HO (EPA)
Sist oppdatert:
Sjekk USA-ekspertenes terningkast for Barack Obamas første år i Det hvite hus.

Nøyaktig for ett år siden ble USAs første svarte president tatt i ed under en høytidelig seremoni i Washington D.C.

BILDENE: ETT ÅR MED OBAMA

Barack Obama ga enorme løfter om endring i USA og verden for øvrig, men så langt har han ikke levert på alle områder.

- Totalt sett så får han terningkast fire, men utenriks så mener jeg han fortjener en femmer, sier USA-ekspert Svein Melby, som er leder for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

- Det er veldig lett å være kritisk til Obama, men han har gjort én stor feil. Og det er at han trodde at amerikanerne var mer åpne for statlig inngrep enn det de faktisk var, sier Melby og henviser til den omstridte helsereformen.

KOMMENTAR: Obamas nederlag

Sosialistisk reform
Obamas helsereformen har blitt kritisert for å være en sosialistisk reform som fratar enkeltmennesker friheten til å velge helsetjeneste selv.

- Han blir nødt til å justere kursen sin og bevege seg til høyre for å leve opp til en forventning om at han skal være en samlende figur. Veldig mange uavhengige velgere hadde nok håp om dette, men så har han endt opp med å basere seg på sine partifeller og kjørt en liberal linje, sier Melby.

Professor i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, lander også på en firer for Barack Obamas prestasjoner i Det hvite hus.

- Når vi vurderer Obama, må vi også vurdere Kongressens oppførsel. Det har vært Obamas svakhet at han har latt Kongressen ture litt fram fordi han har vært så hektet på denne helsereformen, sier professor Moen til Nettavisen.

Les også: - Fått seg en trøkk i trynet
Les også: Obamas flertall rakner

Obama har som kjent gitt Kongressen stor frihet til å utvikle helsereformen, men dette kan altså ha slått tilbake på presidenten.

- Han lot alle disse komiteene herje rundt i Kongressen. Det betyr at presidenten ikke har vist en fast hånd, og det er den kritikken som blir brukt mot ham - at han bruker så lang tid på å bestemme seg. Men det betyr jo at han bruker lang tid til å tenke seg om, i motsetning til han forrige (George W. Bush red.anm.), sier Moen.

Helsereformen tar mye plass
Moen mener Obama ikke har fått gjennom de store sakene ettersom helsereformen og finanskrisen har tatt så mye oppmerksomhet.

- Men han fikk gjennom en del regjeringsdirektiv som ikke behøver kongressvedtak, og det gjorde han ganske raskt for å få gjennom en del symbolsaker, sier Moen.

En av de første tingene Obama gjorde var å kunngjøre at den omstridte fangeleiren Guantánamo Bay vil bli avviklet tidlig i 2010. I tillegg har han lagt ned forbud mot bruken av tortur på terrormistenkte.

Videre får Obama mye kritikk for ikke å ha løst den enorme arbeidsledigheten som har steget til værs etter finanskrisen.

- Amerikanerne er jo ganske utålmodige. De vil gjerne ha løsninger over natten. Det som blir brukt som hovedargument er at Obama ikke ble noen Franklin Roosevelt, som mange hadde håpet, sier Moen.

Obama har derimot fått skryt for å ha gjort mye riktig i den økonomiske politikken. Og uten hans omfattende krisepakker til bankene og finansmarkedet, kunne utfallet vært langt verre.

- Men det er vanskelig å få politisk gevinst for noe som ikke inntreffer, understreker Melby.

Terningkast fem for utenrikspolitikk
Obama får derimot terningkast fem for sin utenrikspolitikk, fra både Moen og Melby.

- Det er jo utenrikspolitikken som er hans styrke. Han har gjenskapt USAs anseelse i verden, men det slår ikke ut på innenriksfronten. Han er mer populær i utlandet enn det han er hjemme, sier Moen.

- Når det gjelder utenriks så synes jeg han har gjort det svært bra. Det står respekt av ham å reintrodusere USA til verden. Han har radikalt endret verdens oppfatning til USA, og igjen så lytter verden til det USA har å si, sier Melby.

- Han har grepet om Afghanistan på en riktig måte med en kombinasjon av militær opptrapping, kombinert med en vilje til forhandling og dialog selv med hans argeste motstandere. Men han har overspilt fremgangen i Midtøsten, sier Melby.

Videre får Obama skryt for å ha styrket forholdet til både Russland, Kina og den muslimske verden.

- Foreløpig har vi kommet såpass kort i forhold til Afghanistan, Iran og miljøproblematikken, så han har konkret ikke fått til så mye. Men han har fått verden i tale, sier Melby.

Avviklet planene om rakettskjold
Siden innsettelsen har Obama blant annet blitt tildelt Fredsprisen for sine visjoner og fredsinitiativer; han har kjempet for global atomnedrustning; innvilget enorme stimulipakker til finansmarkedet; gitt løfter om å avvikle den omstridte fangeleiren Guantánamo Bay; åpnet for dialog med Iran (som USA ikke har hatt diplomatiske forbindelser med på 30 år); åpnet for bredere samarbeid med den muslimske verden, avviklet de omstridte planene om å utplassere et rakettskjold i Europa, gjenopprettet USAs samarbeid med FN og endret klimapolitikken i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere