Nettavisen kunne tirsdag avsløre at NAV ikke stopper utbetaling av penger til personer som blir dømt og utvist fra Norge.

Les egen sak: - Stopper ikke NAV-utbetaling til utviste kriminelle

Frps Erlend Wiborg i arbeids- og sosialkomiteen raser over praksisen:

- Dette må vi få satt en stopper for, er man utvist fra Norge er det ingen logikk i at man skal motta norske velferdsytelser, sier Wiborg til Nettavisen.

- Hårreisende!

Han vil ta opp denne saken med statsråden så fort Stortinget trer sammen igjen.

- Jeg forventer at de øvrige partiene støtter Frp i denne saken. Det at norske skattebetalere skal betale uføretrygd for utviste kriminelle utlendinger er hårreisende og en hån mot skattebetalerne, tordner han.

Les også: Arbeidsministeren vil endre regelverket

- Bør opphøre

Saken har satt sinnene i kok hos en rekke personer på Facebook, deriblant lokalpolitiker for Ap i Lørenskog, Aslam Ahsan.

- Utbetaling av uførtrygged til utviste kriminelle utenlandske statsborgere bør opphøre etter utvisningen, skriver han - og legger til at:

- Loven på dette området er uklar og trenger en klargjøring.

- Galskapen må stoppes

Ahsan får støtte av mange i kommentarfeltet til Nettavisens Facebook-side. Her er et knippe:

«Da bør det komme en haste sak på lovendring så man får stoppet denne galskapen, burde ikke NAV ha en plikt til å påpeke og få slutt på utbetalinger som helt klart er galskap?»

«Hva? Men om jeg går på NAV og vil dra på ferie til syden, så skal utbetalingene stoppes om jeg ikke søker ørten år i forveien og har godkjenning fra lege? Hva slags diskriminerende system er det vi har laget? Og hvem har skylda for det?»

«Kjenner at jeg blir både forbannet og lei meg. Er selv alvorlig syk og har gått sykemeldt snart et år. Må søke på avklaringspender, noe som er langt mindre enn sykepenger. Dvs, ganske dårlig økonomi for meg. Det er liksom takken for at en har jobbet over 40 år 😫, mens andre får i pose og sekk uten å ha bidratt en dritt til samfunnet vårt.»

«Kanskje Arbeids - og Sosialminister skulle tre inn og se på praksis hos NAV. Anniken Hauglie, kanskje det er på tide å gjøre noe, ikke bare smile pent til media. Husk, det skattebetaleren som lønner deg.»

«Hvis regelen tilsier at NAV er pålagt å utbetale i slike tilfeller, bør det være åpenbart at regelen må endres.»

Se hele delingen her:


NAV: - Vi kan ikke hindre dette

NAV forklarer denne omstridte praksisen slik:

- En person som ikke lenger har lovlig opphold i Norge mister medlemskapet sitt i folketrygden. Vi har imidlertid ikke rett til å hindre en person å ta med seg uføretrygden til utlandet hvis vilkårene for dette er oppfylt, opplyser fagavdelingen i NAV til Nettavisen.

Nav har ingen oversikt over hvor mange personer som er utvist fra Norge som får utbetalinger fra NAV, eller hvor mye penger det er snakk om.

Les: Politiinspektør får støtte av justisminister Anundsen
Les også: Carl I. Hagen: - Han er modig

Utne Pettersen: - Bærekraftig?

Det var politiinspektør i Haugesund, Thomas Utne Pettersen, som belyste problematikken gjennom sin kronikk, hvor han skrev at:

«Etter å ha bidratt minimalt til den norske statskassen, kan nemlig kriminelle på nærmere vilkår få uføretrygden med seg selv om de blir utvist på grunn av omfattende grov kriminalitet. Vi kan altså risikere at kriminelle uføretrygdede kan leve svært godt på norske skattepenger i utlandet - er dette bærekraftig?».

Les også: Uberettiget fremmedfrykt?

Statsråden: Vil endre regelverket

Arbeids- og sosialminister Annniken Hauglie (H) bekrefter overfor Nettavisen at hun ønsker å endre regelverket.

- Jeg mener det er urimelig og i strid med vanlige folks rettsoppfatning at personer som er dømt for kriminalitet og utvist fra Norge skal kunne ta med seg uføretrygden til utlandet. Derfor vil jeg arbeide for å endre regelverket, sa Hauglie i et epostsvar til Nettavisen tirsdag.

Hun levner ingen tvil:

- I regjeringsplattformen er regjeringen tydelig på at vi vil se på tiltak som kan begrense og stanse trygdeeksport, innenfor de internasjonale lovene Norge er bundet av. Målet mitt er at utviste personer skal miste retten til ytelser fra folketrygden, slår hun fast.

- Det er betenkelig at personer som er dømt for kriminalitet og utvist fra landet skal kunne leve på norske skattebetalere.

Les også: Statsråden: - Dette er urimelig