*Nettavisen* Økonomi.

Dette er en hemmelighet

Det du ser her kan skandinaviske it-firmaer tjene godt på.

17.02.08 10:58

DHAKA, BANGLADESH (NA24): - En erfaren programmerer tjener mellom 30 til 35.000 i måneden, sier en Shameem Ashan i eGeneration Ltd. til NA24.

Den 30 år gamle direktøren i ett av Bangladeshs mest lovende it-selskaper har akkurat avslørt «hemmeligheten». Lønnen han oppgir er nemlig i bangladeshiske taka. Omregnet i norske kroner blir det mellom 2500 og 3000 kroner i måneden.

- I tillegg har vi ingen mangel på programmere, slik dere har i Skandinavia, sier han, retter på brillene og ser utover Dhakas største messehall. Akkurat nå er den fylt med datamaskiner og dresskledde menn fra 120 av Bangladesh fremste it-selskaper.

Yunus og Grameenphone
I Norge er Bangladesh mest kjent for fredsprisvinner Mohammed Yunus og Telenor-eide Grameenphone. Og sjekker du merkelappen i klærne i de store billigkjedene, er sjansen stor for at du finner «Made in Bangladesh»-lapp i kragen.

Nå drømmer landet innerst i Bengalbukta med sine 150 millioner innbyggere om å få innpass hos vestlige it-selskaper.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro (NA24)

Og for å hjelpe dem litt på vei, har danske bistandsmyndigheter betalt reisen for egne it-firma som er på jakt etter å outsource deler av virksomheten.

Kan spare 70 prosent
I en egen konferansesal like innenfor det travle messeområdet sitter 16 dansker på rekke og rad.

- Hender! Vi er på jakt etter hender, sier Michael G. Bethnas i Admiral IT til NA24 og holder opp ti sprikende fingre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro (NA24)

- I Danmark har vi, som dere i Norge, ikke nok programmerere og utviklere. Og de vi har er veldig dyre, sier makkeren Kurt Weiland.

Til sammen åtte danske it- og grafikkselskaper har tatt turen til Bangladesh for å delta på årets softwaremesse, Softexpo, på jakt etter flinke og billige samarbeidspartnere. Inne i konferansesalen er første møterunde i gang. Overfor danskene sitter potensielle outsourcingselskaper som gjør sitt beste for å virke overbevisende.

Det er ikke første gang Admiral IT reiser ut i verden på jakt programmerere. Weiland forteller at de allerede outsourcer deler av virksomheten sin til Ukraina.

- Men prisene har begynt å stige der. Derfor er Bangladesh interessant.

- Hvor mye kan dere spare på å skifte land?

- 70 prosent, svarer Weiland kontant.

- Asias it-hemmelighet
Lederen for Bangladesh Association of Software and Information Services (BASIS), T I M Nurul Kabir, er ikke i tvil om at danskene gjør lurt i å komme hit.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro (NA24)

- De lave lønnskostnadene er bare ett fortrinn. Men lønn er ikke alt. Vi har mange talenter som er sertifisert for å jobbe med globale selskaper, som er tilpassningsdyktige og lærer fort. I tillegg er bangladeshere svært disiplinert og vi snakker engelsk, sier han til NA24.

- Er Bangladesh det nye India?

- Jeg liker ikke å sammenligne. India har et 25 års forsprang innen outsourcing. Vi begynner vår eksport nå. Og det er en fordel for oss, for da kan vi lære av deres feil. Vi har bare ikke vært så flinke til å promotere vårt potensial og kreativitet internasjonalt, sier Kabir.

Det er Kabirs motpart i Danmark, visepresident Henrik Egede i IT-Branchen, danskenes it-interesseoraganisasjon, helt enig i.

- Bangladesh har ikke vært nok utadvent. De er Asias it-hemmelighet, sier han til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.

For de små- og mellomstore
Ifølge Egede handler det om image. Han mener at resten av verden kun ser Bangladesh som et klimautsatt u-land herjet av sykloner og oversvømmelser.

- Men dette landet har stort potensial og har rimelig stabile vilkår for å drive denne typen virksomhet. Særlig små og mellomstore bedrifter kan ha mye å hente i Bangladesh. Når de skal outsource, så er det langt bedre å finne små og mellomstore virksomheter i Asia enn å gå til India, sier Egede.

- Og det er nettopp derfor vi passer så bra for Skandinavia. Og akkurat nå ruller vi ut den røde løperen for skandinaviske investorer og tilbyr spesialpris, sier Ashan i eGeneration Ltd. Hans firma har allerede kontrakter med en rekke utenlandske it-selskaper, blant annet åtte danske.

Dyrt internett
Men det er ikke problemfritt å drive it-business i et av verdens fattigste land. Riktignok utdanner landet mange flinke utviklere, programmerere, grafikere og webdesignere, men det hjelper lite at 2 megabit per sekund er den raskeste internettlinjen det statsdrevne teleselskapet har tilgjengelig, til en pris av minst 18.000 norske kroner i måneden.

Samtlige av dem NA24 snakker med, mener infrastruktur er den største utfordringen bransjen står overfor i dag.

- Men vi lobbyerer knallhardt for å få endret dette. Myndighetene sier de er klar over problemet og vil gripe fatt i det. Nylig gikk prisene ned med 30 prosent og jeg tror ikke dette vil være et problem i lang tid fremover, sier Kabir i BASIS.

«Trade, not aid»
For utenlandske selskaper er det også risikabelt å teste ut helt nye leverandører. Det er derfor danske myndigheter går inn med pengestøtte.

- Vi skal fungere som «ekteskapskonsulenter» mellom bangladeshiske og danske selskaper. Vi går inn med støtte i en startfase, sier programkoordinator ved den danske ambassaden, Ib Albertsen, til NA24.

- Betyr det at det vi ser her egentlig er bistand?

- Vi kan ikke forvente at de kommersielle danske partnerne vil tenke bistand. For dem handler det om bunnlinjen. Men jeg ser ingen motsetninger i at de kan tjene penger og samtidig skape jobber her nede, sier Albertsen.

For gutta i Admiral IT er dette to sider av samme sak.

- Målet med å komme hit er å tjene penger. Og vi tjener også penger på det sosiale aspektet i programmet. Det handler om image og at vi er sosialt bevisst. Det har mye å si, sier direktør Weiland.

Annonsebilag