*Nettavisen* Økonomi.

Dette er gavene Obama får av verdens ledere

Det er ikke måte på hva slags gaver Barack Obama får av statslederne når han er på besøk. Særlig med tanke på at alt stues bort på et lager når han kommer hjem. Foto: Mandel Ngan (Afp)

Bordtennisbord, iPod, dataspill og mye, mye mer...

15.06.14 12:41

I løpet av de siste årene har Barack Obama reist verden over og besøkt svært mange statsledere. På disse reisene har han rukket å motta mye pussige gaver fra vertskapet.

Forrige uke møtte han for eksempel den australske statsministeren, Anthony Abbott, som hadde tatt med seg et spesialdesignet surfebrett med fargene til presidentens fly – Air Force One.

Et stiliig surfebrett passer bra som gave til USAs første president fra surfe-staten Hawaii. Presidenten takker selvfølgelig høflig for alle gavene, men det er ingen hemmelighet at han ikke får glede av gavene som går utenfor det som er av beskjeden verdi.

Gjenstandene blir i stedet sendt til nasjonalarkivet der de blir registrert i gaveprotokollen og plassert på lager for å samle støv.

Her er noen av gavene Obama har fått i løpet av de siste årene:

- En basketball i det amerikanske flaggets farger fra den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Klikk på bildet for å forstørre.

Obama og den engelske statsministeren David Cameron møttes til en uformell bordtenniskamp i 2011. Kampen inspirerte Cameron til å kjøpe et splitter nytt bord til kameraten i Det hvite hus. Foto: Paul Hackett (Afp)

- Et Dunlop-bordtennisbord av bordtennispartner og britisk statsminister David Cameron.

- Den saudiarabiske kongefamilien skulle som vanlig være hakket mer ekstravagant enn alle andre. Tidligere i år fikk Obama en veggklokke i perlemor, til en estimert verdi på 16.500 dollar.

- En stor kaffebønne i sølv fra Colombias president, Juan Manuel Santos Calderon.

- Den russiske statsministeren Dimitry Medvedev ga en kunstnerisk bildebok med Kreml og Det hvite hus. Bilder fra hans egen periode som russisk president, pluss en porselensvase.

- I 2011 fikk presidentfamilien gaver for 41.000 dollar, nesten en kvart million kroner, av den daværende franske presidenten, Nicolas Sarkozy. Den franske goodiebaggen inneholdt blant annet en Lacoste-skjorter, Hermes golfbag og flere eksklusive vesker fra Louis Vuitton. Under den samme turen ga Sarkozys kone ga Michelle Obama to krystallamper og sminke til døtrene Sasha og Malia.

- Mexicos president overleverte en to skjorter, en colaflaske dekorert med plastperler og en kasse med sprit.

- Den tidligere statsministeren i Australia ga Obama en iPod.

- Tyskias president Abdullah Gül, leverte en sølvbolle og sin egen selvbiografi.

- Polens statsminister Donald Tusk overleverte en samlerutgave av dataspilet «The Witcher 2» til Barack Obama i anledning presidentens besøk i landet. Spillet er utviklet i Polen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.