Dette er meglerhusenes VM-favoritt

Skal vi tro meglerhusene og bookmakerne, er den brasilianske optimismen velbegrunnet.

Skal vi tro meglerhusene og bookmakerne, er den brasilianske optimismen velbegrunnet. Foto: Imago/xinhua (AllOverPress)

Tallknusere har analysert VM-lagene.

11.06.14 23:15

Torsdag sparkes fotball-VM i gang i Brasil. I ukene som kommer vil millioner av mennesker verden over sitte klistret til skjermene for å følge sine favoritter. Milliarder av kroner kommer det også til å spilles om hos de ulike bettingselskapene og på nettet florerer det av tips og analyser.

En bransje som er vant til å finne framtidige vinnere og tapere, er finansbransjen.

Flere av de store meglerhusene har bedt sine beste tallknusere om å regne ut de mest sannsynlige resultatene i kampene og naturligvis hvem som kommer til å vinne hele greia til slutt.

Brasil

Og svaret er vertsnasjonen Brasil. I hvert fall hvis vi skal tro analytikerne fra Goldman Sachs. De har benyttet seg av et avansert dataprogram, som blant annet baserer seg på resultatene alle internasjonale kamper helt fra 1960 og fram til i dag. Sannsynligheten for at Brasil stikker av med pokalen, er ifølge Goldman Sachs på 46,5 prosent.

Les hele rapporten her

Storbanken UBS er enige, men setter sannsynligheten for hjemmeseier på 30 prosent. De har konsentrert seg om tre faktorer ved analysen av de ulike lagene.

Tidligere resultater, hjemmefordel samt såkalt Elo-rating, en teknikk for å måle lagets styrke, også brukt av den internasjonale sjakkforbundet for å rangere spillere.

- Brasil scorer høyt på alle tre faktorene. De har den høyeste Elo-ratingen noensinne i et VM, de har vunnet fem ganger tidligere, samt det åpenbare - de er vertsnasjon, sier investeringsdirektør for Europa, Andreas Hofert, ifølge Bloomberg.

Begge bankene har Argentina som den mest sannsynlige finalemotstanderen.

Også Danske Bank har kastet seg på VM-tippingen. Ved hjelp av en lang rekke variabler som FIFA-ranking, BNP, antall VM-deltakelser, hvorvidt landet har en Ballon d'Or-vinner og hjemmefordelen til Brasil, har de kommet til samme resultat.

Neymars Brasil slår Messi og Argentina i finalen. Sannsynligheten for dette er på 45 prosent, skriver de. Tyskland tar tredjeplassen og Italia får den bitre fjerdeplassen.

Bookmakernes favoritter

En rask titt på nettsidene som sammenligner odds fra de som driver med dette til daglig, nemlig bookmakerne, viser samme tendens. Stort sett alle har Brasil som soleklar favoritt, foran Argentina, Spania og Tyskland.

Mer overraskende er kanskje at Belgia ligger på femteplass blant de mest sannsynlige vinnerkandidatene, foran en rekke store fotballnasjoner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.