NA24.no

Dette er Norges dyreste og billigste kommuner

Sola kommune i Rogaland har landets laveste kommunale avgifter. Den årlige avgiften for en gjennomsnittsfamilie er mer enn tre ganger billigere enn i landets dyreste kommune. På bildet: Sola Strand Hotel.
Sola kommune i Rogaland har landets laveste kommunale avgifter. Den årlige avgiften for en gjennomsnittsfamilie er mer enn tre ganger billigere enn i landets dyreste kommune. På bildet: Sola Strand Hotel. (Privat.)
Sist oppdatert:
Enorme forskjeller i kommunale avgifter landet rundt - enkelte betaler tre ganger så mye som andre.

En oversikt som Statistisk sentralbyrå (SSB) har laget for Huseiernes Landsforbund (HL) viser at de kommunale avgiftene i 2014 har gått opp med 3,4 prosent. Det skriver VG mandag.

Tallene viser at innbyggerne i de ti dyreste kommunene betaler mellom 18.245 og 20.739 kroner, mens innbyggerne i de ti billigste kommunene betaler mellom 6051 og 7544 kroner.

(se landets ti dyreste og landets ti billigste kommuner i tabell nederst)

Dyrest med årlige avgifter på over 20.000
Søndre Land som topper statistikken over landets dyreste kommuner. I Søndre Land betaler en familie med gjennomsnittsbolig 20.739 kroner i kommunale avgifter. Et par kilometer unna, slipper Grans innbyggere unna med 11.225 kroner.

Trysil er landets nest dyreste avgiftskommune med en årlig avgift på 19.683 kroner. Hornindal er nummer tre  på verstinglisten med en årlig avgift på 19.234 kroner.

Sola kommune billigst
Sola i Rogaland er landets billigste kommune der avgiftene kun utgjør 6051 kroner årlig - altså mer enn tre ganger billigere enn Søndre Land. Nest billigst er Årdal med en avgift på 6366 kroner og på tredjeplass finner vi Stavanger der de årlige avgiftene kommer opp i beskjedne 6950 kroner.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) mener kommunesammenslåinger vil gi lavere avgifter.

- Det kan ligge en økonomisk gevinst for innbyggerne ved en kommunesammenslåing. Mer effektiv drift kan bidra til å kutte kostnadene og å få ned avgiftene. Mange steder kan folk tjene på sammenslåing, sier Sanner til VG.

Øker mer enn inflasjonen
Ifølge P4 har kommunale avgifter økt med 17,5 prosent de siste fire årene. Fra 8.930 kroner for en vanlig husholdning i 2010 til 10.500 kroner i år.

Det viser tall P4 Nyhetene omtalte i juli (hentet fra SSB) og som viser hva en gjennomsnittlig husholdning i Norge betaler i avgifter hvert år for de fire kommunale tekniske tjenestene vann, avløp, renovasjon samt feiing.

Økningen er langt større en prisveksten i samme periode, som er på 6,3 prosent.

Økningen får direktør for forbrukerpolitikk i Forbrukerrådet, Audun Skeidsvoll, til å reagere.

- Dette var utrolig mye. Det er en økning som er svært høy, sier han til P4 Nyhetene. Forbrukerrådet krever derfor at kommunene dokumenterer hva disse pengene går til og hvorfor prisene på kommunale tjenester i snitt har økt så kraftig i Norge. - Dette må kommunene vise. Vi foreslår at de inkluderer en begrunnelse med fakturaen de hvert år sender ut til alle husholdningene i Norge, uttalte Skeidsvoll til P4.Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere