*Nettavisen* Økonomi.

Dette er Obamas nye høyre hånd

Foto: PETE SOUZA/HO (EPA)

Den stillefarende Pete Rouse skal overta den nest viktigste stillingen i Det hvite hus.

02.10.10 12:06

President Barack Obama vil snart kunngjøre at stabssjef i Det hvite hus, Rahm Emanuel, fortalter sin stilling for å stille som borgermesterkandidat i Chicago.

Etterfulgt av presidenten, så er stillingen som stabssjef den mest krevende og innflytelsesrike stillingen i Det hvite hus.

Stabssjefen har det øverste ansvaret for staben i Det hvite hus. Stabssjefen har ansvar blant annet for Obamas program og avgjør hvem som skal innvilges møte med presidenten.

Ny stabssjef
Pete Rouse (64), som er en av Obamas seniorrådgivere, blir utnevnt som midlertidig stabssjef i Det hvite hus, trolig ut året, melder nyhetsbyrået AP.

Rouse blir betegnet som en tilbakeholden person med et skarpt hode. Han har erfaring som stabssjef for tidligere Demokratisk leder i Senatet, Tom Daschle.

Rouse har klart å bygge seg opp enorm tillit i Washington og nyter respekt hos et bredt kontaktnettverk.

AP har fått bekreftet Emanuels borgermesterplaner fra sentrale kilder. Men presseansvarlig i Det hvite hus, Robert Gibbs, ville ikke bekrefte noe.

Han opplyser imidlertid at presidenten skal komme med to kunngjøringer i løpet av fredag.

Den ene kunngjøringen er trolig Emanuels avgang, mens den andre kunngjøringen er utnevnelsen av Rouse som midlertidig stabssjef.

Flere kandidater
Det finnes tre kandidater for den permanente stillingen som stabssjef i Det hvite hus. Rouse er trolig den sterkeste kandidaten.

Men Tom Donilon blir også nevnt som en toppkandidat. Donilon er presidentens viserådgiver innen nasjonal sikkerhet. Han er også en het kandidat til å overta stillingen som nasjonal sikkerhetsrådgiver når James Jones trolig trekker seg i løpet av noen måneder.

En tredje stabssjefkandidat er Ron Klain, som er stabssjefen til visepresident Joe Biden. Men Klain vil trolig være motvillig med å forlate sin post hos visepresidenten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.