*Nettavisen* Økonomi.

Dette er strålings-verstingene

Sony Ericsson Satio er den mobilen i norske butikker som stråler mest. Foto: (Mobilen.no)

Stråler syv ganger så mye som andre mobiler. Sjekk om din mobil står på listen.

14.05.10 08:46

[Mobilen.no]: Mobilprodusentene er i dag pålagt å opplyse om hvor mye telefonene deres stråler.

Vi har samlet sammen data for mobilene som selges på det norske på markedet, og forskjellene er store.

I de mest ekstreme tilfellene kan to relativt like modeller ha syv ganger forskjell i stråleverdi.

Hvor farlig er det?
Det er mye uenighet rundt faren av elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner. Det er foreløpig ikke lagt frem konkrete bevis på at slik stråling har en negativ effekt på menneskekroppen. Samtidig antyder resultater fra flere studier at det kan være skadelig.

Man har derfor lagt seg på en "føre var"-linje, og krever at produsentene oppgir hvor mye telefonene deres stråler. Måleverdien som brukes er antall Watt som absorberes per kilogram når telefonen holdes mot øret, også kjent som SAR-verdi.

Myndighetene i vestlige land er ikke enige om hvor høy denne verdien skal kunne være. Statens Strålevern har satt den lovlige maksgrensen til 2,0 W/kg, i likhet med mange andre europeiske land.

I USA og Canada er kravene strengere, med en maksgrense på 1,6 W/kg, men det brukes også en litt annerledes målemetodikk.

Det anbefales spesielt at barn utsettes for minst mulig stråling, da hjernen fortsatt er i utvikling.

Sony Ericsson verst
Verstingen i norske butikker er den nye Sony Ericsson Satio. Med en strålingsverdi på 1,58 W/kg er det bare med et nødskrik at modellen kommer under den amerikanske maksgrensen. Den stråler mer enn syv ganger så mye som de best skjermede telefonene, som kommer ned i en stråling på 0,21 W/kg.

Se også: Disse telefonene har lavest stråling

Sony Ericssons telefoner har slitt med høy stråling også tidligere. I forfjor var Sony Ericsson T650 verstingen på listen, med en strålingsverdi på 1,8 W/kg, som i praksis gjorde den ulovlig å selge i USA. Denne telefonen er ikke på markedet lenger.

Høy stråling fra iPhone
Bestselgeren Apple iPhone 3GS er heller ikke særlig godt skjermet. Med en strålingsverdi på 1,1 W/kg er den blant telefonene som stråler mest. En annen gjenganger på listen er HTC. De testvinnende smarttelefonene Tattoo og Hero ligger begge langt over det som er normen i markedet.

Det er i hovedsak de avanserte telefonene som er på strålingstoppen. Men det finnes unntak. Nokia C5 er for eksempel en ganske ordinær mobiltelefon til under tusenlappen, og stråler likevel 1,34 W / kg.

Disse stråler minst
Vil du ha minst mulig stråling fra mobiltelefonen din, er det LG GW620 og Nokia 6600i Slide som skjermer deg best. Disse to modellene har desidert lavest strålingsverdi på markedet, på henholdsvis 0,21 og 0,35 W/kg.

DETTE ER VERSTINGENE PÅ DET NORSKE MARKEDET:

Telefon

Strålingsverdi (W / kg)

Sony Ericsson Satio

1,58

Sony Ericsson T700

1,55

Sony Ericsson W902

1,48

Nokia C5

1,34

Nokia E72

1,31

Nokia E71

1,27

Sony Ericsson Xperia X10

1,25

HTC Tattoo

1,25

Sony Ericsson Elm

1,22

HTC Hero

1,21

Finner du ikke din egen mobiltelefon?
Se hele listen på Mobilen.no >>

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.