*Nettavisen* Økonomi.

Dette er triksene for å få noe til å ta av på nett

Jimmy Sony jakter oppskriften på å få selv tunge og "kjedelige" saker til å være noe som "går viralt".

- Det er mange som misforstår Facebook.

10.04.14 09:56

GULLTAGGEN (Nettavisen): Onsdag dukket en av topplederne i den amerikanske mediesensasjonen Huffington Post (Huffpost) opp i Oslo.

For de uinnvidde er Huffington Post det som i utgangspunktet var en slags nyhetsblogg, men som i løpet av rekordtid har utviklet seg til å bli en av verdens viktigste nyhetsnettsider. Nettsiden har også hatt en nærmest utrolig suksess på sosiale medier.

Hvordan få noen til å bry seg?

Nærmest alle forestår hvorfor morsomme småvideoer på YouTube kan få millioner av visninger, og at de deles over en lav sko på Facebook og Twitter. Managing editor Jimmy Soni har derimot som en av sine viktigste jobber å få tungt og viktig stoff til å spre seg på sosiale medier.

- Spørsmålet vi stilte oss var hvordan kan vi få en sak om meditasjon til å «gå viralt». De fleste som har prøvd meditasjon, vet at en kan sovne. Det er ikke det som kan skje, men det hender det skjer. Så hvordan får du noe som du bokstavelig talt kan sove av, til å bli noe tusenvis av mennesker deler?

En sak som ikke treffer noen?

Han viser til en sak som i utgangspunktet handler om at en rekke store toppledere i USA som mediterer.

- Utfordringen er for det første at de ikke er suksessrike toppledere, og de fleste av oss liker dem ikke en gang. Det andre er at meditasjon er noe de aller fleste ikke anser det som spennende, og kanskje vil anse dette som litt «prekende», og derfor ikke bryr seg. De som faktisk mediterer vet dette kanskje fra før, og blir derfor ikke interessant i saken.

Han forteller at de i redaktørtemaet satte seg ned for å finne ut hva som kan gjøre en seriøs sak om topplederes meditasjonsvaner til å bli noe som folk kan bli interessert i.

Resultatet ble en endring av tittelen til The Daily Habit Of These Outrageously Successful People.

Klikk på bildet for å forstørre.

En tittelendring gjorde at denne saken gikk fra å være "uinteressant", til å spre seg som ild i tørt gress på nett.

Må tenke på sosiale medier på en annen måte

- For det første er den kortere enn den tidligere tittelen, og den har ikke noe kolon. Kolon er en viralitetsdreper. Men det viktigste er at dette er en tittel som trekker deg inn, som er helt korrekt og som gir deg en grunn til å dele den med dine venner, sier han.

Soni mener at mange misforstår hvordan spredning på Facebook og andre sosiale medier fungerer.

- Hvordan kan man få tunge og gode saker til å spre seg på sosiale medier? Hvordan kan man få saker om handelspolitikk, krigssker og lignende fungere?

- En måte å se på Facebook er som en distribusjonskanal for innhold. Men en annen og mer riktig måte å se på det, er som en stor reklameplakat for seg selv. Vi liker å legge ut ting som viser oss selv i best mulig lys. Huffpost har veldig mye trafikk på vårt kjendisstoff, men det er ikke det vi vil vise vennene våre at vi leser.

Må være noe folk kan identifisere seg med

Han trekker frem eksempelet de har med saken de skrev om hvorfor Norge er verdens beste land.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saken Huffpost skrev om at Norge er verdens beste land, har fått 278.000 likes på Facebook og har blitt delt nesten 37.500 ganger.


- Hvis du bor i Norge, eller er enig i det som står i saken – så vil du dele denne saken. Du vil dele noe du er enig i, noe som sier noe om deg selv – eller som du har meninger om, sier Soni.

- En av våre dyktigste ansatte til å skrive titler sier det på denne måten: En tittel skal ikke oppsummere saken, den skal gi meg en grunn til å bry meg og dele den.

Å bli dratt inn

Han viser til et eksempel fra budsjettkrisen som førte til at store deler av offentlige myndigheter ble stengt ned i fjor.

- New York Times hadde en sak om at kvinner i senatet gikk sammen for å løse budsjettkrisen. Det var en god sak, men det er litt uinteressant. Vi hadde den samme saken, men vår sak handlet om at menn hadde skylden for problemene, mens kvinnene løste situasjonen. Jeg tør vedde på at vår sak skapte langt større interesse, og fikk folk til å lese og dele en høyst seriøs og tung sak, sier Soni.

Klikk på bildet for å forstørre.

Saken handlet om det samme tunge temaet, Huffington Post fikk nær 17.000 delinger på Facebook og 1500 tweets.

Må aldri skuffe leseren

Tanken om å spisse titler er ikke noe nytt, men en av de store fellene er at man blir «for tabloid», og kanskje useriøs.

- Det jeg forsøker å lære våre redaktører er at tittelen er et løfte til våre lesere. Alle her har trolig opplevd å få tilsendt en lenke til en sak og bli utrolig skuffet. Hver gang det skjer, blir det mindre sannsynlig at den personen kommer tilbake. Det viktige er å ikke overdrive og ikke love mer enn du kan holde, men du må være interessant.

- Sosiale medier gir oss uante muligheter til å spre stoffet på nett, men samtidig er det rundt én milliard poster på Facebook hver dag. Det gjør at listen for hva godt stoff aldri har vært høyere, konkluderer han

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.