Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Dette gjør du hvis jobben ryker

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Her er tipsene fra Nav. Regn også ut hvor mye du får i dagpenger.

- Vi opplever økt pågang. Det er klart vi gjør, sier Hildegunn M. Førsund, seniorrådgiver i Arbeids og velferdsdirektoratet til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Arbeidsledigheten i Norge er på full fart oppover. Tall fra Nav viser at 50 076 er registrert arbeidsledige i Norge, og i desember økte ledigheten med 3 300 personer, og dette var en kraftig økning på hele 29 prosent i forhold til samme måned året før. To prosent av arbeidsstyrken i Norge er nå ledige.

Mange spørsmål
Regjeringen har varslet at den kommende krisepakken først og fremst skal bekjempe den økende ledigheten, og Nav sier at det rettes stadig flere henvendelser med spørsmål om arbeidsledighet og dagpenger.

Bruk NA24s dagpengekalkulator nederst i artikkelen til å regne ut hvor mye du får i dagpenger hvis du mister jobben.

- På ytelsestelefonen vi har opprettet i Oslo er spørsmålet veldig ofte om når folk får pengene sine. Det er også mange spørsmål i forhold til dagpenger. Mange lurer på hvor mye de kan jobbe ved siden dagpengene de får fra Nav. I tillegg spørres det mye om mobilitetskravet, altså om man må kunne ta arbeid hvor som helst i landet, sier Førsund.

Tipsene fra NAV
Førsund har følgende råd til folk som får den leie beskjeden om oppsigelse eller permittering:

  • Registrer deg på nav.no med CV-en din. Da er du tilgjengelig for søk fra arbeidsgivere, og kan kobles opp mot ledige stillinger i Navs stillingsbase.
  • Start jobbsøkingen med en gang, også om du bare er permittert. Hvis arbeidsplassen er usikker framover, er det viktig å spille på flere hester samtidig. Det er også et krav om å søke på andre jobber når man mottar dagpenger.
  • Lever en fullstendig søknad om dagpenger til Nav inkludert alle vedlegg.
  • Husk å levere inn meldekort hver 14. dag. Dette kan gjøres elektronisk på nav.no.
  • Tenk gjennom hvilken kompetanse du har, både formell og uformell kompetanse.
  • Sjekk hjemmesidene til aktuelle bedrifter. Det er ikke alle ledige stillinger som blir annonsert.
  • På Nav-kontorene får man også veiledning og hjelp til å søke nye jobber.

- Svært lav ledighet
- Det er viktig å huske at ledigheten i Norge har vært ekstremt lav, og fortsatt ligger på et lavt nivå selv om den er økende. Det er også mange ledige stillinger, sier Førsund.

Seniorrådgiveren minner om at de aller fleste som mister jobben i Norge får seg en ny jobb innen tre måneder.

- I denne perioden er det veldig mange som får seg en ny jobb. Det er viktig ikke å miste motet, og ikke tenke slik at man kan gå en lang ledighetsperiode i møte. For det er ikke gitt på noen måte, sier Førsund.

Jobbe i nabokommunen?
Når det gjelder kravet om at man må søke arbeid i hele Norge, sier Førsund at dette er et allment krav, men at spørsmålet vil bli behandlet individuelt.

- Det er klart man må være åpen for å jobbe utenfor sin egen hjemkommune. Mobilitet kan ofte være å jobbe i en nabokommune, beroliger Førsund.

- Er det stor pågang og lange køer hos Nav nå?

- Selv om ledigheten har steget relativt mye i høst, er den ikke så veldig høy i Norge. Vi må tenke på at vi har hatt en ekstrem lav ledighet. Men i de områdene som rammes av konkurser og økt ledighet, opplever vi en økt pågang, forklarer Førsund.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

(Saken fortsetter under bildet)

- Spill på to hester
Når det gjelder tipset om å søke på andre jobber, selv om man bare er permittert, begrunner Førsund dette i at det kan være lurt å finne seg en annen jobb som kanskje er tryggere enn arbeidsplassen man er permittert fra.

- Vi legger selvfølgelig forholdene til rette for at folk kan komme tilbake igjen til sin opprinnelige arbeidsplass, hvis det er ønskelig. Men den enkelte må tenke på seg selv, og da kan det være fordelaktig å spille på to hester, mener Førsund.

Les mer på Navs hjemmesider her når det gjelder detaljene i regelverket for å motta dagpenger.

HTML EMBED
function ComputePay() { f=document.forms.Daypay; v=f.Salary.value;v=(v!=""?parseFloat(v):0); if(v>421536) v=421536; n=f.Children.value;n=(n!=""?parseInt(n):0); s=v*2.4/1000+n*17; o=document.getElementById("PrDay"); f.PrDay.value=Math.floor(s)+" kr"; f.PrMth.value=Math.floor(s*365*5/7/12)+" kr"; }
Din årslønn:
Antall barn under 18 år:
Dagpenger:
Utbetalt i snitt per måned før skatt:

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere