Dette gjør kreftforskeren dersom han selv får kreft

FORSKER: Lee Jones studerer effekten av trening hos kreftpasienter. Denne uka holdt han et foredrag for helseminister Bent Høie i New York.

FORSKER: Lee Jones studerer effekten av trening hos kreftpasienter. Denne uka holdt han et foredrag for helseminister Bent Høie i New York. Foto: Roy Kvatningen (Nettavisen)

Nettavisen stiller en av verdens mest banebrytende kreftforskere det mest åpenbare spørsmålet.

NEW YORK (Nettavisen): Lee Jones (42) forsker på effekten av trening hos kreftpasienter ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center i New York, et av verdens mest anerkjente kreftsykehus.

 

Hele yrkeslivet har han brukt på studier tilknyttet den nådeløse sykdommen som vi ennå ikke har en kur for. Denne uka holdt han et foredrag for helse- og omsorgsminister Bent Høie om resultatene han har funnet så langt i forskningen sin.

Jones samarbeider tett med den norske veldedighets-organisasjonen Aktiv mot kreft, og det er gjennom dette samarbeidet Nettavisen møter doktor Jones. Vi benytter sjansen til å stille det mest åpenbare spørsmålet:

- Hva vil du gjøre dersom du selv får kreft?

- Det er et interessant spørsmål, og jeg tror faktisk ikke at noen har stilt det til meg før, humrer Jones, før han tenker seg om og fortsetter på svaret.

- For meg tror jeg at det er to ting: Du vil jo optimalisere helsen din og for meg vil det være å lære så mye som jeg kan. Jeg vil stole på systemet og onkologene som behandler meg, og forhåpentlig bruke den nyeste informasjonen. Av de tingene jeg kan kontrollere selv, er det første jeg vil gjøre å se på kostholdet mitt. Jeg tror jeg spiser ganske sunt allerede, men det er alltid mulig å gjøre det bedre, så jeg ville ha finpusset kostholdet mitt.

FORSKER: Lee Jones leder et forskningsteam hos Memorial Sloan Kettering Cancer Center i USA. Foto: Roy Kvatningen (Nettavisen)

Jones vil også fokusere på å trene mye, noe som blir nokså selvfølgelig når man ser at resultatene av forskningen hans viser at trening kan være meget effektivt for rehabilitering og livskvaliteten, og i en del tilfeller også være effektivt som en del av behandlingen, avhengig av hvilken type kreft det dreier seg om.

- Jeg trener mye akkurat nå, og målet mitt vil da være å ikke forandre på dette på noen som helst måte. Jeg ville ha forsøkt å opprettholde treningsnivået mitt. For meg er trening en viktig del av livet mitt. Når jeg våkner om morgenen, tenker jeg ikke bare på hva jeg skal spise til frokost, men også hvordan jeg skal få unnagjort dagens treningsøkt. Bank i bordet, hvis jeg skulle få en kreftdiagnose, ville dette ha blitt en enda viktigere del av livet mitt. Selv om det er litt vanskelig å se for seg at det faktisk er mulig, sier Jones til Nettavisen.

- Er det noen mindre vitenskapelige ting du ville ha fokusert på?

- Jeg tror jeg spiser ganske sunt, men jeg ville nok ha vært enda mer fokusert på kostholdet. Jeg prøver å holde meg unna dårlig mat nå, men i en sånn situasjon er det enda viktigere. I tillegg tror jeg det er utrolig viktig å bevare en positiv holdning. Jeg er en ganske positiv person, men når det bygger seg opp med bieffekter og diagnoser, kan det bli ganske overveldende.

Manchestermannen trekker også fram at han ville ha forsøkt å bevare forholdet til venner og generelt ivaretatt sin sosiale infrastruktur.

- Jeg tenker egentlig ikke på at jeg ville ha gjort én ting, men at alle disse tingene til sammen er til stor hjelp. Trening, cellegiftbehandling, kosthold, sosialt nettverk. Alt dette til sammen er nok det som vil være mest effektivt, ikke én ting alene. Jeg liker å tro at dette er den tilnærmingen jeg ville ha tatt, og at jeg ville klart å bevare en positiv holdning, avslutter Jones.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.