Dette gjør Ola Business feil

sko

sko Foto: Shutterstock

En bestemt ting går igjen hos «kalde og uflidde» nordmenn, ifølge ekspert.

11.07.08 10:15

Kommunikasjonsekspert Pellegrino Riccardi har i ti år lært norske forretningsfolk hvordan de skal te seg i den globale landsbyen. Nordmenn har styrker som blir anerkjent av utlendinger.

- Folk syns nordmenn er flinke. Og nordmenn blir heller ikke tatt for å være fiendtlige eller truende, slik noen andre vestlige kulturer blir forstått, sier Riccardi.

Men vi har også våre feil.

- Nordmenn sliter med å åpne seg på det personlige plan - jeg snakker ikke om å være privat. Det har å gjøre med at nordmenn lar hverandre være i fred. På jobb i utlandet har nordmenn mye å vinne på å slippe seg løs, være åpen og ikke så businessrelatert hele tiden. Det handler om å vise varme og være menneskelig. For utlendinger er det et typisk førsteinntrykk at nordmenn er kalde, men de er jo ikke det, sier Riccardi, som har italiensk/britisk kulturbakgrunn og er gift med en norsk kvinne.

Kle deg pent
Riccardi sier at det som hovedregel gjelder å kle seg «litt ordentlig» i profesjonelle sammenhenger i utlandet.

- Man trenger ikke pynte seg, men antrekket kan gjerne vise at du har brukt litt tid på å kle deg. I Asia har de blitt litt mer avslappet i kleskodene etter hvert, men uansett så er skjorta strøket og skoene pusset når man er på jobb, sier Riccardi.

- Pusser nordmenn skoene sine?

- Nei, de tenker ikke på det. Men samtidig - jeg ser det på folk på Gardermoen, så har nordmenn begynt å forandre seg litt i klesveien. Flere og flere er bevisste på hvordan de tar seg ut. Generelt så er det bedre å overkle seg enn å underkle seg. Om det viser seg at du er overkledt i en sammenheng, så er det fort gjort å ta av seg jakken og slipset i en pause eller lunsj. Det er verre å gjøre noe med det om du møter underkledt. Her forleden var jeg i Tyskland og merket at jeg var litt ... At jeg hadde hatt jakken min litt for lenge. De fleste jakkene var ikke mer enn to måneder gamle, mens min kanskje var et helt år gammel, sier han.

Her forleden var jeg i Tyskland og merket at jeg var litt ... At jeg hadde hatt jakken min litt for lenge.

Siste fra Nettavisen.no/jobb:

- Seks kolleger du hater

- Slet du deg på jobb i dag?

- De hemmelige mobbekodene

Forstå hierarkiet
For nordmenn som skal jobbe i Asia er det nødvendig at de skjønner konseptet hierarki, for ifølge Riccardi er det veldig mye hierarki i den verdensdelen.

- Folk viser veldig respekt for de over seg i systemet. Du sier ikke noe negativt om sjefen i Asia. Dette kan gjøre det vanskelig å finne ut hva som er sant, spesielt om det er noe negativt og du betraktes som utenforstående. Da hjelper det ikke å være en 34-årig hotshot fra Norge, sier Riccardi.

Han mener at nordmenn stort sett klarer seg bra i Asia.

- 90 prosent av tiden går det ganske smidig for seg, men i forbindelse med stress, konflikter og tidspress så oppstår det situasjoner. Å vise sinne i Asia er klønete, for de dyrker en fasade av harmoni. I en konfliktsituasjon er det best å løse saken under fire øyne. Da unngår du at noen mister ansikt. For mister du først ansikt, så er det nesten umulig å få det tilbake. Å bli sint har ikke noe for seg. Du kan ikke skrike til folk i Asia og tro at du kommer noen vei med det, sier han.

Sangtvang

Foto: Shutterstock


- Må du synge karaoke med dine forretningsforbindelser i Tokyo?

- Ja! Man skal aldri si nei til å synge karaoke. Da bør man hive i seg to konjakk og synge med den stemmen man har. Dette handler egentlig ikke om å synge, men om å delta i gruppa og å gjøre noe sammen. Sier du nei, så avslår du en invitasjon og sier også nei til deres gjestfrihet. Om du har en bra sangstemme, så er det jo en takknemlig oppgave. Da klapper de andre deltakerne og syns du er helt fantastisk. Det kan sammenlignes med vårt forhold til 17. mai. Om du har en utenlandsk gjest på besøk 17. mai, så spør du vedkommende om han vil bli med på feiringen. Om han da takker nei fordi han vil heller lese en bok, så aksepterer vi jo det. Men vi blir skuffet, sier Riccardi.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Shutterstock

Kulturkollisjon
Når det gjelder relasjonsbygging er Norge og Asia to forskjellige verdener.

- Her i Norge er det liten toleranse for å invitere noen på golf. Da skal man dele på utgiftene. Gaver verdt over 500 kroner har blitt fyfy og korrupsjon her til lands. I Asia viser man gjestfrihet for å bygge relasjonen. Det inkluderer golf, at man spiser sammen og at man gir hverandre gaver. En helg med golf og hotell blir for drøyt i Norge, men det er vanlig i Asia, sier Riccardi.

- Hvor går grensen mellom relasjonsbygging og korrupsjon?

- Det er det bedriften, lovverket eller Staten som bestemmer. Men her i Norge går det mot nulltoleranse. Mitt inntrykk av nordmenn på jobb i utlandet er at de - som nordmenn flest, er flinke til å finne smutthull. Det er litt som med fartsreglene. I 60-sonen kjører nordmenn 70 km/t - og iallfall under 86 km/t, for de vil ikke miste lappen. Det er helt typisk nordmenn, sier Riccardi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.