NA24.no

Dette handlet vi med EU

Biler, vin, strøm og olje. Fire av fem eksportkroner kommer fra EU.

70 prosent av all norsk vareimport og 80 prosent av eksporten med varer skjer med land i EU.

NA24 - din næringslivsavis

Tall fra SSB viser at Norge importerte Norge varer fra EU til en verdi av 284,4 milliarder kroner i fjor. Samtidig var eksporten på over 639 milliader kroner.

Olje og gass viktigst
Det er neppe egnet til å overrasket at råolje er Norges viktigste eksportvare, rundt 41 prosent av total eksportverdien. Mesteparten av dette eksporteres til EU. Norge er EUs nest største leverandør av olje og gass, bare forbigått av Russland. EU mottok rundt 86 prosent all oljen Norge eksporterte i 2006.

Det er Storbritannia som er den største mottakeren av norsk olje, mens Tyskland er det klart største markedet for norsk gass. Ifølge SSB utgjør naturgass en stadig økende andel av Norges eksportinntekter - med rundt 20 prosent av totalen i 2006.

Ser vi bort fra olje- og gass, skip og oljeplattformer, dominerer varer som aluminium, ulegert nikkel, strøm og fisk.

Aluminium og laks
Den største enkeltvaren til Tyskland i 2006 var aluminiumslegeringer. Den samme varen er på topp når det gjelder eksport til Frankrike, med laks tett bak. Til Nederland er den største enkeltvaren ulegert nikkel, til Sverige strøm, til Storbritannia bensin og til Danmark laks, skriver SSB.

Norge er en stor råvareleverandør, og mye av fisken som eksporteres fraktes ut ubehandlet. Deretter berbeides den til ferdig produkt i eksempelvis Danmark, som gjerne eksporterer den tilbake til Norge.

Statistikken viser at EU forsyner oss med et bredt spekter av varer. Vi kjøper for eksempel biler fra Tyskland, medisiner fra Nederland og Storbritannia, møbler fra Danmark, vin fra Frankrike og trevarer fra Sverige.

Flest tyske biler
SSB-tallene viser at import av maskiner og transportmidler fra EU utgjorde 114 milliarder. Personbiler utgjør en stor del av dette. Blant annet utgjorde biler en femtedel, 11,3 milliarder målt i kroneverdi, av all import fra Tyskland unntatt skip og oljeplattformer.

Ingen av de andre landene har et så dominerende eksportprodukt til Norge. Fra Sverige er importen av elektrisk strøm størst og fra Danmark petroleumsprodukter. Det største produktet fra Nederland er karbonelektroder til bruk for elektriske formål.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere